Kwasy omega-3 pomagają zmniejszyć szkody w organizmie, powodowane przez palenie – poinformowano podczas Światowego Kongresu Kardiologicznego w Dubaju. Badania przeprowadzili specjaliści z uniwersytetu w Atenach. Naukowcy oceniali wpływ czterotygodniowego, doustnego podawania kwasów tłuszczowych omega-3 (w dawce 2 gramów na dobę) na ściany naczyń krwionośnych. Okazało się, że kwasy omega-3 w krótkim czasie poprawiają elastyczność naczyń, która w przypadku palaczy jest zaburzona.
Jak wyjaśnia dr Gerasimos Siasos, korzystne dla serca i układu naczyniowego działanie kwasów omega-3 wynika z ich aktywności przeciwzapalnej oraz przeciwdziałania odkładaniu się złogów miażdżycowych. Specjaliści zalecają wszystkim – także palącym profilaktyczne spożywanie tłustych ryb, których mięso obfituje w kwasy omega-3- przynajmniej dwa razy na tydzień. Choć kwasy omega-3 wydają się poprawiać stan zdrowia palaczy, lekarze zalecają przede wszystkim rzucenie palenia. (PAP)