Kwas walproinowy „odtłuszcza” wątrobę.

Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa (USA) odkryli, że kwas walproinowy, stosowany w leczeniu epilepsji, redukuje odkładanie się tłuszczu w wątrobie, a także obniża poziom glukozy we krwi otyłych myszy. Wnioski ukazały się w piśmie „Molecular Pharmacology”. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby może prowadzić do jej włóknienia, a w niektórych przypadkach do marskości. Oprócz czynników genetycznych do rozwoju tego schorzenia przyczynia się wysokotłuszczowa i kaloryczna dieta oraz otyłość.

Naukowcy badali, w jaki sposób rodzina cytochromów P450 (enzymów o działaniu utleniającym) wpływa na metabolizowanie kwasu walproinowego. Zauważyli wówczas, że aktywacji ulega białko AMPK, które stanowi cel leków stosowanych przy cukrzycy typu 2, otyłości i innych zaburzeniach metabolicznych.

Gdy do ludzkich i mysich komórek wątrobowych (hematocytów) badacze dodali inhibitor cytochromu P450, białko AMPK nie ulegało aktywacji. Po podaniu kwasu walproinowego otyłym myszom (z wysokim poziomem glukozy we krwi i stłuszczeniem wątroby), które wciąż przybierały na wadze, okazało się, że spowodował on obniżenie poziomu cukru, zmniejszenie akumulacji tłuszczu w wątrobie i stabilizację wagi.

„Odkrycie, że kwas walproinowy może aktywować białko AMPK jest ekscytujące. Jeszcze lepszą informacją jest to, że jego pochodne działają tak samo w znacznie niższych koncentracjach, które mogłyby w przyszłości być zastosowane w leczeniu ludzi” – mówi autorka badań dr Namandjé N. Bumpus.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>