Kwas foliowy w chlebie!

Pamiętam jak przed laty prof. Julian Aleksandrowicz z Krakowa proponował dodawanie do chleba dolomitu- chętnym do wcielenia w życie tych zaleceń jako pierwszy w Polsce był tarnowski Piekarz Jan Winiarski- czy soli żelaza albo jodowanie soli jadalnej- co wywoływało conajmniej zdziwienie w kręgach nauk żywieniowych! Ale to była za śmiała na te czasy propozycja światowej sławy Naukowca z Krakowa! Dzisiaj przeczytalem ciekawą informację na temat wzbogacania mąki do wypieku chleba kwasem foliowym w Polsce! Jest to bardzo ważny fakt w profilaktyce chorób cywilizacyjnych w skali całego Społeczeństwa! Moim zdaniem takie działania mogą się przyczynić do poprawy stanu zdrowia każdego z nas! Oto pełna informacja z gazety „Metropol”…..Być może staniemy się drugim, po USA, krajem na świecie, który wprowadzi obowiązek dodawania kwasu foliowego do mąki – zapowiada „Metropol”.
Apel w tej sprawie wystosowało czterech wybitnych polskich naukowców i lekarzy. „Kwas foliowy jako substancja zapobiegająca wadom cewy nerwowej płodu oraz wpływająca ochronnie na układ krążenia i stabilność genomu człowieka, może odegrać zasadniczą rolę w obniżeniu ryzyka zapadalności na choroby, które dzisiaj są główną przyczyną zgonów w naszym kraju (zawał serca i udar mózgu)” – piszą w oświadczeniu skierowanym do premiera, marszałka Sejmu, ministra zdrowia i ministra rolnictwa. Autorzy listu wyrażają nadzieję, że zainicjuje on prace ustawodawcze w tej dziedzinie. Niedobór kwasu foliowego wynika z tego, że spożywamy coraz więcej żywności wysoko przetworzonej. W naszych warunkach klimatycznych świeże warzywa i owoce mamy przez 3 miesiące. Żywność przechowywana i poddawana obróbce cieplnej traci w dużej części kwas foliowy. Najwięcej zawierają go niezbyt chętnie u nas jadane warzywa, jak np.: szpinak, brukselka, brokuły. Stąd pomysł, aby kwas foliowy dodawać do mąki, która ma tę zaletę, że jest spożywana powszechnie. Do tej idei pozytywnie odniósł się największy producent mąki na naszym rynku – Grupa Polskie Młyny. Specjaliści podkreślają, że fortyfikacja (wzbogacanie żywności) mąki kwasem foliowym jest tania i nie powinna spowodować wzrostu jej ceny. Pierwsi na ten pomysł wpadli Amerykanie. Po pięciu latach, odkąd wprowadzono w USA taki obowiązek, spadła (średnio o 11 proc.) liczba narodzin dzieci z wadą cewy nerwowej oraz zmniejszyła się liczba osób z nadciśnieniem tętniczym odpowiedzialnym za udary mózgu – pisze „Metropol”. Zezwolenie na przedruk artykułu otrzymałem od: Aleksandra Koraba Redaktora Naczelnego „Metropolu” ul. Słoneczna 29, 00-789 Warszawa tel. +48 22 541 63 00, fax. + 48 22 541 63 03
www.metropol.pl www.metropoint.com www.metro.lu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>