Kurkumina chroni przed infekcjami.

Przyprawianie dań kurkumą może poprawiać odporność na choroby zakaźne – informuje „Journal of Nutritional Biochemistry”.
Aromatyczna kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu – wchodzi na przykład w skład curry. Składnik kurkumy – kurkumina to polifenol, mający korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Wiele badań dowodzi, że ten związek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym może działać ochronnie na tkankę nerwową mózgu, zmniejszając ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Uważa się, że obniża ryzyko nowotworów.

Teraz naukowcy z Oregon State University (USA) oraz uniwersytetu w Kopenhadze (Dania) odkryli, że kurkumina może w niewielkim, ale widocznym stopniu podnieść poziom katelicydyny (CAMP) – peptydu, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym. Katelicydyna działa nawet na drobnoustroje, z którymi organizm nie zetknął się nigdy wcześniej.

Dotychczas wiadomo było, że poziom CAMP rośnie pod wpływem witaminy D (a także pobudzającego jej wytwarzanie światła słonecznego). Kurkumina działa dużo słabiej od witaminy D, niemniej podczas eksperymentów poziom CAMP wzrósł pod jej wpływem trzykrotnie.

W indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej kurkumina stosowana jest już od 2500 lat.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>