Ksylitol-cukier, który leczy !

Odszukałem Hurtownię „Gaja” w Warszawie, która importuje od producenta „Danisco Sweeteneres” z Finlandii KSYLITOL,  który jest naturalnym  słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm  z zupełnie odwrotnym skutkiem. O zaletach i sposobie zamawiania tego produktu, który ma atest dopuszczenia do spożycia i sprzedaży na podstawie rozporządzenia 805 Ministra Zdrowia, w dalszej części felietonu …….

Jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru . Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier ! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa  przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmuPotrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przelknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej- nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza wystepowanie alergii, astmy i infekcji zatok . Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków- na przykład Candida albicans  - w przewodzie pokarmowy. Zmniejsza też łaknienie cukru. Zaleca się spozywanie do 15 g Ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki). Wskazane jest dochodzenie stopniowe do tej ilości !. Zbyt duze spożycie  bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki jest potrzebny na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego też nie należy podawać Ksylitolu dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .Oto dwa przepisy : Mleczko sezamowe- 2 łyzki tahiny(masła sezamowego), 1 łyżeczka ksylitolu, 1 filiżanka wody. Tahinę i ksylitol zmiksować z małą ilością wody.Uzupełnić wodą o dowolnej temperaturze do pojemności jednej filiżanki. Chałwa naturalna- 2-3 łyżki tahiny, 1-2 łyżeczki ksylitolu, 1-2 łyżki przegotowanej wody (ewentualnie kilka kropel cytryny, 1 łyżeczka dowolnych bakalii). Ksylitol rozpuścić w wodzie. Roztwór ddoawać małymi porcjami do masła sezamowego, ucierając masę  do zgęstnienia. Pozostałe składniki smakowe można dodawać według własnych upodobań.  Zamówienia na Ksylitol :będę przyjmował we czwartki i piątki o godzinie 18.00 w Gabinecie przy ul. Nowy Świat  3 , 1 piętro w Tarnowie , tel. 0-14, 621 – 18 – 49. Informacji udzielam pod telefonem 0-14 , 621 – 53 – 48  , codziennie pomiędzy godzina 20.00 a 21.00 .Można do mnie również pisać pod adresem poczty elektronicznej : jroik@manpol.net .  Przewidywany koszt zakupu 1 opakowania Ksylitolu a 0,5 kg będzie się wahał pomiędzy 45,00 a 50,00 złotych.


Tarnów, dnia 10.02.2004 r.                    Jacek Roik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>