Krowy karmione rybim tłuszczem produkują mniej gazu cieplarnianego czyli metanu.

Kwasy omega 3, zawarte w rybim tłuszczu, mogą znacznie zredukować emisję metanu przez krowy – dowodzą naukowcy z University College Dublin. Metan jest zagrażającym klimatowi gazem cieplarnianym. O badaniach naukowców irlandzkich informuje serwis „EurekAlert”.

Kwasy tłuszczowe omega 3 znane są ze swych dobroczynnych właściwości. U ludzi pozytywnie wpływają na pracę serca i układ krążenia, u zwierząt hodowlanych poprawiają jakość mięsa oraz redukują emisję metanu.
Jak podkreślają badacze, światowa roczna emisja metanu do atmosfery wynosi 900 mld ton. Bydło i owce produkują ponad jedną trzecią tej sumy.

Naukowcy z Dublina dowodzą, że dodając 2 proc. kwasów tłuszczowych do diety zwierząt można znacznie obniżyć emisję metanu z ich organizmów. Kwasy omego 3 działają na bakterie jelitowe, odpowiadające za metabolizm i wydzielanie metanu.

Jak wyjaśnia jedna z autorek badań, dr Lorraine Lillis, celem jest poznanie, które gatunki bakterii szczególnie związane są z wydzielaniem metanu. Dzięki temu można będzie precyzyjnie wpływać na te konkretne gatunki, chcąc redukować poziom emisji gazu cieplarnianego.

Wyniki badań ogłoszono na konferencji Society for General Microbiology w Harrogate w Wielkiej Brytanii. KRX

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>