Krótkie, 15-minutowe spacery po każdym posiłku zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 u starszych osób – informuje pismo „Diabetes Care”.

Krótki spacer zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jak sugerują badania przeprowadzone przez zespół dr Loretty DiPietro z George Washington University, trzy 15-minutowe przechadzki (po każdym posiłku) pozwalają ograniczyć poziom cukru we krwi równie skutecznie, co pojedynczy 45- minutowy spacer w umiarkowanym tempie. Najlepszy czas na przechadzkę jest po wieczornym posiłku, który często bywa najobfitszy – a co za tym idzie, najbardziej podnosi poziom cukru. Bywa, że podwyższony poziom cukru po sutej kolacji (względnie obiadokolacji) utrzymuje się do późnych godzin nocnych a nawet do rana – jednak spacer znacząco go obniża.

W badaniach uczestniczyło 10 osób w wieku 60 i więcej lat, zagrożonych cukrzycą typu 2 ze względu na podwyższony poziom cukru we krwi oraz niewielką aktywność fizyczną.

Podwyższony poziom cukru po posiłkach może zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2 – dlatego odpoczynek po posiłku jest „najgorszym, co można zrobić” – twierdzą autorzy badań. Zdaniem ekspertów, każda aktywność fizyczna, nawet o niewielkiej intensywności, jest korzystna dla organizmu. Szczególnie wrażliwe na nadmiar cukru we krwi są osoby starsze, u których częściej występuje insulinooporność, a sama insulina jest wydzielana przez trzustkę powoli lub w niewielkiej ilości.

Zdaniem autorów badań, spacery po posiłkach mogą być tanią i dostępną metodą zapobiegania cukrzycy typu 2 – jednak na razie chcą potwierdzić skuteczność takiej profilaktyki podczas badań na większą skalę. Już z wcześniej wykazano, że aktywność fizyczna i zmniejszenie wagi ciała mogą zapobiec cukrzycy typu 2. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>