Komisja Europarlamentu sugeruje kolejne zmiany na etykietach żywności.

Komisja Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego wyraziła stanowisko na temat długo oczekiwanego i intensywnie zmienianego (ponad 800 poprawek) raportu w sprawie „Dostarczania konsumentom informacji na temat żywności” – informuje FAMMU/FAPA. Zgodzono się, że należy wyraźnie wskazać kraj pochodzenia na etykietach produktów mleczarskich, a także mięsnych, drobiowych, na świeżych owocach i warzywach oraz pozostałych produktach zawierających jeden składnik, podobnie jak w przypadku mięsa, drobiu i ryb użytych jako jeden ze składników w żywności przetworzonej.

Zagłosowano natomiast przeciwko włączeniu poprawki polegającej na zastosowaniu na etykietach przedniej części opakowań żywności w całej Wspólnocie kolorystyki w systemie świateł ulicznych.

Chodziło o oznaczanie w ten sposób poziomu tłuszczu, tłuszczów nasyconych, cukru i soli. Argumentem za odrzuceniem takiej kolorystyki było ryzyko „wprowadzania konsumentów w błąd” oraz niedostateczne informacje naukowe o szkodliwości ww. substancji i dyskryminacja w stosunku do podstawowych produktów spożywczych.

Fiasko takiej inicjatywy zostało skrytykowane przez Biuro Europejskich Związków Konsumenckich BEUC jako „poważny cios” dla europejskich konsumentów i zdrowia publicznego. Dyrektor generalny BEUC Monique Goyens stwierdziła, że „badania w całej Europie pokazały nam, że unijni konsumenci uważają wspomniany system kolorów za najłatwiejszy sposób do dokonywania prozdrowotnych wyborów” i że w dobie wzrastającej paneuropejskiej epidemii otyłości zdecydowanie należałoby dać im do ręki wygodny oręż do jej zwalczania.

Europosłowie uzgodnili zamiast tego obligatoryjne podawanie informacji o walorach odżywczych – poziomu białka, błonnika oraz naturalnych i sztucznych tłuszczów trans (rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych), co we wcześniejszej propozycji Komisji miałoby być dobrowolne.

Inne ważniejsze zmiany w porównaniu z wersją Komisji to powiększenie etykiet w celu ich lepszej czytelności i zezwolenie państwom członkowskim na stosowanie własnych specyficznych systemów przedstawiania informacji o produktach. Wyniki prac Komisji Ochrony Środowiska zostaną poddane pod głosowanie na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego pod koniec maja br.
FAMMU/FAPA

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>