Kefir nie zapobiega biegunce przy antybiotykach.

Bogaty w probiotyki kefir nie zapobiega biegunce u dzieci biorących antybiotyki. Najnowsze badania pokazały, że jeśli w ogóle daje jakieś efekty, to ewentualnie u dzieci najbardziej chorych – czytamy w „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine”.

Powstający w wyniku fermentacji mleka kefir jest jednym z najstarszych „zdrowych napojów” świata. Pochodzi z Kaukazu i znany był już w starożytności. Współczesne metody produkcji sprawiają, że jest on bogaty w probiotyki, żywe bakterie. Przypisuje się mu wiele korzystnych właściwości, m.in. to, że obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie i stymuluje układ odpornościowy.
Wielu lekarzy zaleca kefiry, jogurty i zawierające probiotyki suplementy, aby zapobiegać biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków. Szczególnie podatne są na nią dzieci – podkreślił główny autor badania, Daniel J. Merenstein z Wydziału Medycyny Rodzinnej na Georgetown University Medical Center GUMC. Dodał, że biegunka pojawia się u około 20-30 proc. małych pacjentów na antybiotykoterapii, prowadząc często do odstawienia leku lub kolejnych wizyt u lekarza.

Po bardzo dokładnych analizach działania kefiru (powstałego w wyniku fermentacji przez bakterie probiotyczne) naukowcy z GUMC stwierdzili jednak, że nie ma on zbyt wielkiego wpływu na zahamowanie biegunki.

Badaniom poddano 125 leczonych antybiotykami dzieci mających od roku do pięciu lat. W trakcie tej terapii codziennie przez dziesięć dni dostawały one dodatkowo jeden z dwóch napojów: kefir albo placebo – kefir, w którym bakterie probiotyczne zniszczono wysoką temperaturą. Do końca eksperymentu ani koordynatorzy badania, ani dzieci czy ich rodzice nie wiedzieli, kto pije który z tych napojów.

Okazało się, że biegunka pojawiła się u 18 proc. dzieci z grupy „kefirowej” i u 22 proc. dzieci z grupy placebo. Jest to różnica bez większego znaczenia statystycznego.

Wynik był nieco inny, gdy analizowano wyłącznie dzieci najbardziej chore: w grupie małych pacjentów, którzy w momencie przyjęcia do szpitala byli w najgorszym stanie, biegunka pojawiła się u 23 proc. dzieci pijących kefir oraz u 31 proc. z grupy placebo.

Merenstein uważa, że kefir „mógł nie pomóc tak bardzo dzieciom zdrowym, ponieważ dodatkowa stymulacja układu odpornościowego, zapewniona przez napój, może nie być u nich niezbędna”.

„To badanie nie dowiodło, że dzieci te uzyskują korzyści z picia kefiru (…), ale pozwala także sądzić, że kefir może działać lepiej u młodszych, bardziej chorych dzieci” – opowiada Merenstein. ZAN PAP – Nauka w Polsce krf/bsz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>