Każdego roku 2,6 mln dzieci umiera z głodu.

Nawet pół miliarda dzieci przez najbliższe 15 lat może cierpieć na fizyczny i psychiczny niedorozwój, ponieważ nie dostają wystarczającej ilości jedzenia – wynika z ogłoszonego 15 lutego raportu charytatywnej organizacji Save the Children.
Badaniem objęto rodziny z Indii, Bangladeszu, Peru, Pakistanu i Nigerii, gdzie żyje połowa z całej populacji niedożywionych dzieci.
„Problem ukrytego głodu zabija po chichu” – powiedziała Assumpta Ndumi z Kenii, dietetyczka współpracująca z Save the Children. „Każdego dnia ponad 7 tys. dzieci na całym świecie umiera z powodu niedożywienia” – napisała Ndumi na swoim blogu, zaznaczając, że bezpośrednią przyczyną śmierci nie zawsze jest chroniczny głód, ale wywoływane przez niego choroby. „Umierające dziecko nie musi nawet wyglądać na szczególnie chude, w wielu przypadkach chodzi raczej o jakość pożywienia niż jego ilość” – podkreśliła dietetyczka.

Niedożywienie osłabia system immunologiczny, w rezultacie dzieci umierają na malarię, zapalenie płuc czy biegunkę. Z powodu niedożywienia umiera 2,6 mln dzieci rocznie.

Z badań Fundacji Naandi przeprowadzonych w Indiach wynika, że w tym kraju 42 proc. dzieci poniżej piątego roku życia jest niedożywiona, a prawie 60 proc. – opóźniona w rozwoju. UNICEF ocenia, że w Indiach żyje jedna trzecia spośród niedożywionych dzieci na świecie poniżej trzeciego roku życiu. Niedożywienie jest tam większe niż w Afryce subsaharyjskiej.

Save The Children zaznacza, że wielu rodzin nie stać na mięso, mleko czy warzywa. Jeden na sześciu rodziców twierdzi, że ich dzieci porzucają szkołę, aby iść do pracy i zarabiać na jedzenie. Według raportu ostatni, rekordowy pod względem cen żywności rok, znacznie zwiększył niedożywienie wśród dzieci. „Świat zrobił olbrzymi postęp, jeśli chodzi o śmiertelność dzieci, jednak ten proces może się zatrzymać, jeśli nie uda nam się rozwiązać problemu niedożywienia” – mówi dyrektor organizacji Justin Forsyth.

Według FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) ceny jedzenia wzrosły gwałtownie w pierwszej połowie 2011 r. po tym, jak niesprzyjająca pogoda zniszczyła zbiory w największych krajów eksportujących żywność.

bbc, savethechildren.org, aljazeera.com, PAP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>