Kawa związana z mniejszym ryzykiem groźnego zapalenia dróg żółciowych.

Regularne picie kawy może zmniejszać ryzyko pierwotnego stwardniającego zapalenia dróg żółciowych, przewlekłej choroby autoimmunologicznej, prowadzącej do niewydolności i marskości wątroby – informuje serwis EurekAlert. Naukowcy z Kliniki Mayo prowadzili badania w grupie pacjentów cierpiących na pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych (ang. primary sclerosing cholangitis, w skrócie PSC) i pierwotną marskość żółciową wątroby (ang. primary biliary cirrhosis, w skrócie PBC) oraz porównano z kontrolną grupą zdrowych osób. Okazało się, że spożywanie kawy miało związek z PSC, jednak nie z PBC, co sugeruje, że schorzenia te mogą różnić się bardziej niż sądzono.

„Choć pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych występuje rzadko, powoduje ogromne spustoszenie w organizmie. Wciąż szukamy różnych możliwości zmniejszenia ryzyka, a te rezultaty wskazują na nowy czynnik środowiskowy, który może również pomóc ustalić przyczyny tej i innych chorób autoimmunologicznych” – mówi autor badań dr Craig Lammert.

Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych dwukrotnie częściej dotyka mężczyzn, przy czym przez długi czas może przebiegać bezobjawowo. Na skutek włóknienia i uszkodzenia wewnątrz- i zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych dochodzi do zastoju żółci w drogach żółciowych. Powikłaniem może być rak dróg żółciowych, jelita grubego, wątroby lub trzustki.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>