Kawa rozpuszczalna i chipsy powodują raka? Producenci analizują zmianę receptur.

Brytyjska Foods Standards Agency wzięła pod lupę popularne produkty spożywcze. Wskazała trzynaście, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Wśród nich znajduje się kawa rozpuszczalna – podał Dziennik.pl.
Badanie prowadzone przez ekspertów z Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów spożywczych wykazało, że w wielu produktach, po które codziennie chętnie sięgamy, znajduje się akrylamid. Na cenzurowanym znalazły się chipsy, herbatniki dla niemowląt i dzieci oraz kawa rozpuszczalna.

Specjaliści z FSA apelują więc do producentów żywności, aby zmniejszyły zawartość akrylamidu w swoich wyrobach. Niektórzy producenci, w tym Heinz i McVitie, już zapowiedzieli zmianę receptury swoich wyrobów. Natomiast Nestle nie chce modyfikować składu Nescafe, bo uważa, że byłoby to ze szkodą dla aromatu i jakości kawy.

Dziennik.pl. , www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>