Kapsułki z kwasami omega 3 nie chronią przed zawałem i udarem,

Dieta bogata w ryby zmniejsza ryzyko zawału serca, niestety takiego działania nie wykazują kapsułki z olejem rybim – wykazały przeprowadzone we Włoszech badania. Opublikował je najnowszy „New England Journal of Medicine”. Wcześniejsze badania sugerowały, że kwasy omega 3, w które obfituje olej rybi, zmniejszają ryzyko zgonu chorych po zawale i z niewydolnością serca. Kolejne obserwacje już nie były tak optymistyczne. W 2010 r. opublikowano wyniki obserwacji, z których wynikało, że kwasy te nie chronią przed migotaniem przedsionków, częstą arytmią serca.

Najnowsze badania przeprowadzili specjaliści pod kierunkiem dr Marii Carli Roncaglioni z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Negri w Mediolanie. Wzięło w nich udział 12,5 tys. osób, które codziennie zażywały w kapsułkach 1 g tłuszczu rybiego lub placebo (w postaci kapsułek zawierających oliwę z oliwek). Nie miały one zawału, ale były zagrożone atakiem serca z powodu cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, palenia tytoniu, wysokiego poziomu cholesterolu lub otyłości. Większość badanych zażywało statyny, leki obniżające poziom cholesterolu, aspirynę oraz inne leki zmniejszające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Po 5 latach oceniono, jak często w obu grupach badanych doszło do zgonów, zawałów serca oraz udarów mózgu. Śmiertelność i zachorowalność z tego powodu była jednakowa zarówno u tych, którzy zażywali kapsułki z kwasami omega 3, jak i tych, którzy otrzymywali jedynie placebo.

Dr Donna Arnett, prezes Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA), wyjaśnia, że u osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, które są intensywnie leczone, dodatkowe zażywanie kapsułek z rybim tłuszczem nie daje większej ochrony przed zgonem oraz zawałem i udarem mózgu.

American Heart Association zaleca spożywanie ryb co najmniej dwa razy tygodniowo. Kapsułki z kwasami omega 3 rekomendowane są jedynie osobom z wysokim poziomem trójglicerydów.

„Właściwa dieta jest najważniejsza, nie można nadrabiać jej niedostatków zażywaniem kapsułek z rybim tłuszczem” – podkreśla Alice Lichtenstein z Tufts University w Bostonie. W rozmowie z Reutersem dodaje, że podobnie nie sprawdziło się zażywanie innych suplementów żywności, takich jak beta karoten i witamina E.

Dr Roncaglioni zwraca uwagę, że badanie przeprowadzono na Włochach, którzy w mniejszym lub większym stopniu stosują dietę śródziemnomorską. Przynajmniej w ich przypadku nie zdaje egzaminu zażywanie kapsułek rybich, dopóki nie będą mieli zawału serca.

Uczona podkreśla, że wyniki jej badań nie zostały zafałszowane z powodu użycia jako placebo kapsułek z oliwą z oliwek. Nie miały one większego wpływu na wyniki obserwacji, gdyż 1 g oliwy dziennie (w kapsułce) stanowi jedynie jedną trzydziestą dziennego spożycia oliwy przez przeciętnego Włocha. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>