Kampylobakterioza podobna do salmonellozy i równie groźna.

Kampylobakterioza, zakażenie przewodu pokarmowego, równie groźne jak zakażenie salmonellą, występuje w Polsce coraz częściej. Zakażenie to rozpoznaje się tylko u 2 proc. spośród zakażonych Polaków. Żeby go uniknąć, jak podaje Rzeczpospolita, nie można dopuszczać do kontaktu surowego mięsa z inną żywnością. Campylobacter nie szkodzi niska temperatura, nawet ta, jaka panuje w zamrażarce. Ostrożność należy zachować także rozklepując mięso na kotlety. Po każdym etapie pracy w kuchni trzeba myć ręce, deskę, nóż.

Przyczyna wzrostu liczby zakażeń bakterią Campylobacter jest szybkie tempo życia i produkcja żywności na skalę przemysłową. Wywołuje ona u człowieka chorobę ? tzw. kampylobakteriozę. W 2003 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności odnotował w państwach UE 139 tys. przypadków tej choroby, a cztery lata później już 200 tys.

Nieleczone lub źle leczone zakażenie może prowadzić do poważnych powikłań.
Więcej: www.rp.pl

Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia, www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>