Jak donosi raport specjalistów z agencji informacyjnej „Just Food”, jogurty Yoplait przeznaczone na rynek amerykański przygotowywane są według innej receptury niż te spotykane w Europie, przede wszystkim mają znacznie więcej wapnia – informuje FAMMU/FAPA.
Według przedstawicieli firmy General Mills, która jest w posiadaniu licencji Yoplait w USA, jogurty zawierają 2 krotnie większą dawkę wapnia niż inne wiodące produkty tego typu, dzięki czemu uzupełniają 50% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek (ok. 500 mg Ca w jogurcie).
Wpuszczając taki produkt na rynek firma koncentruje się na segmencie konsumentów preferujących aktywny styl życia i dietę bogatą w wapń.
Sugerowana cena detaliczna amerykańskich jogurtów Yoplait to ok. 0,79 USD za popularne w USA 6 uncjowe opakowanie (w przeliczeniu ok. 3,34 PLN / 250 ml)
www.portalspozywczy.pl