Jeżyny mają właściwości antynowotworowe.

Jeżyny mają właściwości antynowotworowe – przekonują naukowcy z USA na łamach pisma „Cancer Prevention Research”. Naukowcy z Ohio State Comprehensive Cancer Center odkryli, że antocyjaniny, tj. obecne w jeżynach barwniki roślinne z grupy flawonoidów, hamują wzrost i powodują śmierć komórek nowotworu przełyku u szczurów doświadczalnych.

- Nasze wyniki dowodzą, że antocyjaniny są ważną grupą substancji zapobiegających rozwojowi raka – mówi główny autor badań dr Gary Stoner. Wraz z zespołem porównywał działanie antynowotworowe ekstraktu z jeżyn bogatego w antocyjaniny z działaniem całych jeżyn na karmione nimi szczury. Okazało się, że są równie skuteczne w zapobieganiu rozwoju nowotworów. Dzięki temu naukowcy potwierdzili wyniki wcześniejszych badań in vitro i dowiedli, że to właśnie antocyjaniny są odpowiedzialne za ochronne właściwości jeżyn.

Podczas doświadczeń naukowcy podawali zwierzętom ekstrakt w postaci proszku, teraz mają nadzieję opracować lepszą metodę podawania antocyjanin – wygodniejszą w użyciu dla ludzi. Planują też zbadanie działania tych obiecujących związków na różne narządy wewnętrzne.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>