Jeszcze jeden „zły cholesterol”!

Odkryta przez naukowców nowa odmiana „złego cholesterolu” także zwiększa ryzyko chorób serca – informuje serwis „BBC News/Health”.  Od dawna znany jest „zły” cholesterol LDL, który zwiększa ryzyko miążdżycy i zawału serca. Można się przed nim chronić odpowiednią dietą i przyjmowaniem statyn. Niestety, w przypadku dziedzicznego podwyższonego poziomu lipoproteiny a, czyli Lp(a), dieta ani statyny nie pomagają. Na szczęście nie jest to substancja tak groźna jak LDL. Specjaliści porównują LDL do groźnego tygrysa, a Lp(a) – do domowego kota, który jednak też potrafi drapać.Jak wykazały badania genetyczne prowadzone przez prof. Martina Farrala z Oxford University co szósta osoba jest nosicielem przynajmniej jednego genu zwiększającego poziom Lp(a).
Substancjami zmniejszającymi poziom zarówno LDL, jak i Lp(a) są na przykład witamina PP (niacyna) oraz nowe leki wchodzące na rynek – inhibitory białka transportującego estry cholesterolu (CETP). Nadal główną metodą zapobiegania chorobom serca pozostają zrównoważona dieta, aktywność fizyczna i unikanie palenia – komentuje prof. Peter Weissbergg z British Heart Foundation. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>