Jedzenie tłustych ryb zmniejsza ryzyko zapalnej choroby stawów.

Jedzenie w tygodniu co najmniej jednej porcji tłustych ryb morskich, takich jak makrela czy łosoś, może o połowę zmniejszyć ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) – wynika z badań szwedzkich, które publikuje pismo „Annals of the Rheumatic Diseases”. Naukowcy z Karolinska Institutet w Sztokholmie doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych w grupie ponad 32 tys. kobiet szwedzkich urodzonych w latach 1914–1948. Informacje na temat ich diety, w tym spożycia ryb zbierano dwukrotnie w trakcie badania przy pomocy kwestionariusza.

Stan zdrowia kobiet śledzono średnio przez 7,5 roku. W tym okresie na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) zachorowało 205 z nich.

Jest to najczęstsza choroba stawów o podłożu zapalnym. Rozwija się w wyniku ataku układu odporności na tkanki tworzące stawy i z czasem prowadzi do ich destrukcji. Pierwsze objawy RZS występują najczęściej między 20. a 50. rokiem życia.

W analizie uwzględniono czynniki mogące mieć wpływ na rozwój tego schorzenia, jak palenie papierosów, picie alkoholu, stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Okazało się, że kobiety, które spożywały co najmniej jedną porcję jakiejkolwiek ryby w tygodniu były blisko o 30 proc. mniej narażone na RZS w porównaniu z paniami, które jadły porcję ryb rzadziej niż raz tygodniowo. Z kolei, spożywanie raz na tydzień co najmniej jednej porcji tłustej ryby morskiej, jak śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, obniżało ryzyko RZS o połowę. Za porcję przyjmuje się 140 gram ryby po ugotowaniu.

Naukowcy zaznaczają, że zaobserwowane korzyści mają związek z obecnością w rybach, a zwłaszcza tłustych rybach morskich, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Z dotychczasowych badań wynika, że są to związki o działaniu przeciwzapalnym, co ma szczególne znaczenie w profilaktyce RZS. Omega-3 powiązano też m.in. z niższym ryzykiem chorób serca i układu krążenia. Mają również korzystny wpływ na rozwój mózgu i jego funkcjonowanie.

„Od jakiegoś czasu istnieją dobre dowody na to, że spożywanie tłuszczów rybich może zredukować procesy zapalne u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów” – komentuje dla BBC prof. Alan Silman, dyrektor medyczny organizacji Arthritis Research UK. Jego zdaniem najnowsza praca sugeruje, że konsumpcja tłustych ryb bogatych w kwasy omega-3 może nawet zapobiec rozwojowi zapalenia w stawach. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>