Jedzenie mięsa wielorybów szkodzi zdrowiu

Mięso wielorybów jest zbyt zanieczyszczone, by nadawało się do jedzenia – uważają przeciwnicy polowań na walenie. O ich inicjatywie informuje serwis „BBC News/Science & Environment”. Koalicja przeciwników wielorybnictwa chce, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła odpowiednie wytyczne na temat wielorybiego mięsa, w którym można znaleźć znaczne ilości rtęci. Kraje dokonujące połowów twierdzą, że mają już swoje wytyczne. Na przykład polujący głównie na grindwale mieszkańcy Wysp Owczych nie powinni jeść steku z wieloryba częściej niż dwa razy na miesiąc. Zwolennicy tego intensywnie czerwonego mięsa podkreślają, że zawiera wiele korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Przeciwnicy są zdania, że korzyści nie równoważą zagrożeń.

Wieloryby są na końcu łańcucha pokarmowego – żywią się wielkimi ilościami drobnych organizmów, gromadzących rozmaite zanieczyszczenia – w tym ciężkie metale. Rtęć jest jedną z 10 substancji chemicznych, uznanych przez WHO za największe zagrożenia dla zdrowia publicznego. Ponadto spożywany przez zwolenników tradycji – na przykład Inuitów – tłuszcz wielorybów może zawierać szkodliwe polichlorowane bifenyle (PCB).(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>