Jedz ryby, a będziesz zdrów, jak… ryba!

Mięso ryb zapobiega chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamuje też rozwój blaszki miażdżycowej. Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego białka, które łatwo przyswajamy i trawimy. Zawiera również sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste (makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź, węgorz, halibut) – dobrym źródłem witaminy D.

? Z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia, im tłustsze ryby morskie spożywamy, tym lepiej. Tłuszcz rybi zawiera korzystne dla zdrowia serca długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3 (EPA DHA) ? wyjaśnia Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia. ? Kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia, bo zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamują rozwój blaszki miażdżycowej, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych) w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca.

Spożywanie przynajmniej dwóch posiłków rybnych tygodniowo zamiast mięsa może w znacznym stopniu pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.

Gazeta Pomorska/Rynek Zdrowia, www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>