Jeden z histonów hamuje rozwój czerniaka.

Regulacja stopnia upakowania DNA czyli kondensacji chromatyny za pośrednictwem białek histonowych wpływa na aktywność genów i w ten sposób może hamować rozwój niektórych nowotworów, w tym czerniaka – informują naukowcy z USA na łamach pisma „Nature”.
Histony to białka, dookoła których nawinięte są nici DNA. Jeden z nich tzw. histon mH2A poza tym, że pomaga w „składowaniu” DNA w jądrze komórkowym, wpływa również na ekspresję genów.

Emily Bernstein wraz z zespołem z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku wykazała, że mH2A hamuje rozwój nowotworu złośliwego – czerniaka. Utrata tego wariantu histonu prowadzi do wzrostu czerniaka i powstawania przerzutów tego raka poprzez aktywację ekspresji genu o nazwie CDK8, o którym wiadomo, że promuje rozwój różnego rodzaju nowotworów. KDO

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>