Jaka gleba, taki plon….(1)

Paweł Zajączkowski i inż. Wojciech Sowiński z Firmy „Greenland” opublikowali informator p.t. „Jaka Gleba, taki plon”. Ponieważ zainteresowanie Technologią „Efektywnych Mikroorganizmów”(„EM”) w Polsce jest coraz większe postanowiłem opublikować w kilku odcinkach treść informatora! W dzisiejszych czasach nasze gleby w przeważającej części są chore. Chora gleba rodzi chore rośliny. Chore rośliny to chore zwierzęta i chorzy ludzie. Produkujemy coraz więcej żywności o coraz mniejszej wartości biologicznej….Ponadto produkcja rolna staje się coraz droższa i niebezpieczna dla środowiska. Stosowana od kilkudziesięciu lat coraz intensywniejsza technologia uprawy gleby oparta na niedocenianiu naturalnych procesów biologicznych spowodowała zachwianie równowagi mikrobiologicznej w glebie. W wyniku tych działań nastąpił ogólny spadek pożytecznych mikroorganizmów glebowych, czego skutki odczuwa już prawie każdy kto ja uprawia, obserwując pogorszenie efektywności nawożenia i gwałtowny wzrost ilości zabiegów ochronnych. Zostało udowodnione, że istnieje naturalna zależność pomiędzy żyznością gleby a ilością biomasy mikroorganizmów w glebie. Gleba traci zdolność regeneracji, czego dowodem jest malejąca odporność na choroby, nawet te, które jeszcze niedawno nie stanowiły problemu. Przykładowo stan ten sprzyja gwałtownemu rozwojowi chorobotwórczych grzybów takich jak Fusarium stanowiące nawet do 20 % mikroflory glebowej. Do największych szkód w życiu glebowym dochodzi wskutek gnicia substancji organicznych i nieprawidłowego rozkładu nawozów. W tej sytuacji przy niedostatecznej ilości pożytecznych mikroorganizmów w warstwie próchniczej osłabiona gleba już nie może dostarczać efektywnie składników pokarmowych roślinom uprawnym. Obserwujemy na naszych glebach coraz większy spadek odporności roślin, malejąca pojemność wodną, zlewność, utrudnienie wymiany gazowej i zwiększające się trudności w uprawie mechanicznej. Trzeba podkreślić, że produkty gnicia razem z pozostałościami chemikaliów rolniczych są coraz łatwiej wymywane z pól i przenikając do wód gruntowych natychmiast stają się szkodliwe dla środowiska naturalnego. Najnowsze badania naukowe potwierdzają , że zahamowanie procesów gnilnych i większa dbałość o kondycję gleby to najważniejsze zadania nowoczesnego rolnictwa. Dopóki nie zostanie osiągnięty optymalny poziom żyzności gleby i odporności roślin, konieczne będzie wzmacnianie procesów biologicznych zachodzących w glebie. Złą jakość gleby można i należy zmienić przywracając jej równowagę biologiczną. Cdn .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>