Jaka gleba, taki plon….(6).

Wiosna. Jeśli tylko pozwolą na to warunki pogodowe stosujemy „EM-A”. Wykorzystujemy tu dwa sposoby wprowadzenia preparatu do gleby: bezpośrednio przed lub w trakcie uprawek(„EM” wymaga przykrycia) i na rośliny zielone. Traktując rośliny zielone „EM-A” osiągamy podwójną korzyść…..Wiosna. Jeśli tylko pozwolą na to warunki pogodowe stosujemy „EM-A”. Wykorzystujemy tu dwa sposoby wprowadzenia preparatu do gleby: bezpośrednio przed lub w trakcie uprawek(„EM” wymaga przykrycia) i na rośliny zielone. Traktując rośliny zielone „EM-A” osiągamy podwójną korzyść. Po pierwsze, wprowadzamy ”EM” do gleby, po drugie wzmacniamy naturalna odporność roślin. Dodatkowym równie ważnym zabiegiem jest wprowadzenie do gleby preparatu „EM-5” w celu wyeliminowania patogenów. Sposób przeprowadzenia oprysków „EM-5” jest identyczny jak w przypadku „EM-A”. UWAGA! Najlepsze efekty można uzyskać mieszając w oprysku „EM-A” i „EM-5”. Każdy z tych preparatów musi być wytworzony osobno!

Lato. Jeżeli nie zastosowaliśmy preparatów wiosną, wówczas stosujemy opryski przeciw chorobom grzybowym, ratowanie roślin uszkodzonych przez grad lub szkodniki. Jak samodzielnie zrobić „EM-5”? W plastikowej butelce dobrze rozmieszać 1 litr wody, 100 ml „EM-1” i 100 ml melasy(pożywka dla „EM”). Szczelnie zakręcić butelkę i odstawić na tydzień , od czasu do czasu wypuszczając gaz powstający podczas fermentacji. Następnie po 7 dniach dodać 100 ml octu i 100 ml alkoholu (35-40 %) i zostawić do fermentacji na tak długo, aż przestana powstawać gazy(tydzień do dwóch- jeśli w ogóle fermentuje, to bardzo wolno). „EM-5” rozcieńcza się w wodzie przeciętnie w proporcji 1:300. Na większych powierzchniach stosuje się 2 do 5 litrów „EM-5” na hektar rozcieńczonych w 300 litrach wody. Cdn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>