Jaka gleba, taki plon….(2)

Mikroorganizmy. Wśród niezliczonych mikroorganizmów zaledwie niewielka ilość określa kierunek, w jakim ma iść dane środowisko. Profesor Higa podzielił wszystkie mikroorganizmy na 3 grupy ze względu na ich sposób działania. Mikroorganizmy z 1 małej grupy są dominujące i intensywnie dążą w kierunku tworzenia i podtrzymywania życia. Druga mała grupa to te….

które są też dominujące, ale działają niszcząco, a więc powodują rozpad, gnicie, chorobę i śmierć. Pozostała większość mikroorganizmów określona jako 3 i największa grupa zachowuje się pozornie obojętnie. Potrafią wspierać i dostosowywać się do obydwu stron, w zależności od tego, który kierunek przemian przeważył. Mogą działać zarówno regenerująco, jak i niszcząco. „EM”- efektywne mikroorganizmy. Porównywalne procesy zachodzą w glebie, która jest zaszczepiona „EM”. Taki zabieg zwiększa ilość pożytecznych mikroorganizmów glebowych, przez co w końcu- nie od razu, ale po pewnym czasie- nawet chora gleba zmieni się w zdrową, żyzną glebę, w której ogromne ilości neutralnych mikroorganizmów będą wspierały w działaniu mikroorganizmy pożyteczne. „EM”- efektywne mikroorganizmy- tak nazwano niezwykłe kompozycje opracowane przez profesora ogrodnictwa Teruo Higę z Japonii, zawierające bardzo pożyteczne mikroorganizmy pochodzenia naturalnego. Preparaty „EM” nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie. Nauczono się je hodować, przechowywać i wracać do chorego środowiska w celu jego uzdrowienia. Uwzględniono starannie każdy odcinek i rodzaj produkcji rolnej, stąd kilka wariantów preparatów oraz metod ich stosowania, w całości nazwanych Technologia „EM”. Pozwala to rozwiązać drogą mikrobiologiczną większość problemów trapiących obecne rolnictwo. Kilka zalet pracy z „EM” w uprawach polowych: następuje ogólna poprawa fizycznych, chemicznych i biologicznych parametrów gleby, szczególnie: szybsze i skuteczniejsze przetwarzanie materii organicznej, co ogranicza procesy gnilne i przenoszenie chorób na resztkach pożniwnych. Dalej: udostępnianie trudno przyswajalnych dla roślin związków mineralnych. Wiązanie azotu atmosferycznego(azotobakter). Szybka poprawa struktury gleby. Inne rolnicze zastosowanie „EM”: do robienia doskonałych pasz i kiszonek dla zwierząt. „EM” są szczególnie efektywne w ogólnej poprawie warunków sanitarnych: neutralizacji uciążliwych zapachów w budynkach inwentarskich i fermach(na przykład obniżają emisję amoniaku i eliminują szkodliwe bakterie typu Escherichia Coli i Salmonella). Zastosowanie nierolnicze: wszędzie gdzie mamy do czynienia z gniciem niewłaściwymi procesami rozkładu materii organicznej. W oczyszczalniach ścieków, szambach, wysypiskach smieci, kompostowniach, systemach oczyszczania wody i zbiornikach wodnych. Cdn .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>