Jak komórki zaciskają pasa?

W ciężkich czasach komórki prowadzą oszczędnościową politykę i pozbywają się niepotrzebnego balastu. Wiemy już, w jaki sposób wybierają priorytety – informuje pismo „Molecular Cell”.  Gdy brakuje pożywienia, komórki trawią własne białka i wewnętrzne struktury – organelle. Ten powstały w toku ewolucji proces – znany jako autofagia – zachodzi w specjalnych organellach, autofagosomach – i jest rodzajem samooczyszczenia.
W komórkach ssaków i człowieka autofagosomy pozwalają się także pozbywać nieprawidłowych białek, uszkodzonych organelli i bakterii wywołujących choroby. Jeśli autofagia zostaje zakłócona, może rozwinąć się na przykład nowotwór, choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Wspólne badania naukowców z uniwersytetu Goethego we Frankfurcie, norweskiego uniwersytetu w Tromso, instytutu Weizmanna w Izraelu oraz Instytutu Metropolitalnego w Tokio pozwoliły wyjaśnić, skąd autofagosomy dokładnie wiedzą, które białka i organelle powinny zniszczyć.

Autofagosom to unoszący się w cytoplazmie pęcherzyk o podwójnych ściankach. Gdy już wchłonie odpowiednią ilość komórkowych odpadów łączy się z lizosomem, pęcherzykiem zawierającym trawiące enzymy. W oznaczeniu przeznaczonych do strawienia białek i organelli bierze udział białko NBR1. połączone z małym białkiem – ubikwityną. To ubikwityna informuje autofagosom, że powinien wchłonąć przyczepione do niej białko i doprowadzić do jego rozłożenia. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>