Jagody lepsze od leków

Jagody są bogatym źródłem polifenoli – fitozwiązków o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i ochronnych. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Maine (USA) dostarczają kolejnych dowodów na dobroczynne działanie tych owoców na nasz organizm. Według autorów badania, opublikowanego w piśmie „Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”, regularne i długoterminowe spożywanie jagód może pomóc w zapobieganiu zmianom patologicznym związanym z zespołem metabolicznym, w tym chorobom układu krążenia i cukrzycy.

„Zespołem metabolicznym (ZM) nazywa się grupę powiązanych ze sobą czynników, zwiększających znacznie ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Do grupy tej należą: otyłość, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia, nietolerancja glukozy, insulinooporność i dysfunkcja śródbłonka” – wyjaśnia dr Dorothy Klimis-Zacas z Zakładu Żywności i Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Maine, współautorka badania. Jak dodaje, zespół ten dotyka około 37 proc. dorosłych mieszkańców USA.

„Istnieje jednak wiele substancji, występujących naturalnie w żywności, którą spożywamy, mogących potencjalnie zapobiegać zespołowi metabolicznemu, a tym samym zmniejszać zapotrzebowanie na leki i interwencje medyczne” – tłumaczy Klimis-Zacas.

„Już wcześniej mój zespół udowodnił, że jagody – z natury bardzo bogate w polifenole – wywierają korzystne działanie na układ krążenia szczurów z problemami naczyniowymi i nadciśnieniem tętniczym – opowiada badaczka. – Nasze najnowsze odkrycia pokazują, że podobne korzyści jagody wywierają na zdrowie otyłych zwierząt cierpiących na szczurzy odpowiednik zespołu metabolicznego”.

Jedną z charakterystycznych dla ZM cech jest tzw. dysfunkcja śródbłonka, prowadząca bezpośrednio do miażdżycy. Eksperyment naukowców z Maine wykazał, że spożywanie dwóch filiżanek jagód dziennie (już po przeliczeniu na dawki ludzkie) przez okres ośmiu tygodni przyczyniało się do poprawy stanu ścian naczyń krwionośnych, ulepszenia przepływu krwi i regulacji ciśnienia.

„Udowodniliśmy także, że jagody wyciszają trwający przewlekle w organizmie stan zapalny, poprawiają nieprawidłowy profil lipidowy i regulują ekspresję genów powiązanych z zespołem metabolicznym – wymienia dr Klimis-Zacas. – Wszystko to dowodzi, jak wielki potencjał tkwi w tych małych owocach”. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>