Jagody acai coraz bardziej popularne- maja opózniać starzenie i pozwalają schudnąć!

W ciągu roku dwukrotnie wzrosło zainteresowanie Amerykanów jagodami acai. Rosnąca popularność acai zdaniem ekspertów sprawia, że ubodzy mieszkańcy brazylijskiej dżungli zostali pozbawieni jednego z głównych źrodeł protein, na którym opierali swoją dietę przez pokolenia – podaje portal pb.pl.

Jagoda palmy brazylijskiej – acai, zyskuje na popularniści jako pożywenie opóźniające starzenie lub pozwalające schudnąć. Wydatki Amerykanów na jagodę i jej pochodne wzrosły w ubiegłym roku dwukrotnie, do 104 mln USD.

W 2008 roku eksport acai z Para, głównego regionu Brazylii, gdzie jest produkowana, wzrósł o 53 proc. – donosi pb.pl. Wielkość produkcji jednak pozostaje na niemal stałym poziomie, dlatego w hurcie cena jagody wzrosła prawie 60-krotnie.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>