Irlandia: wieprzowina skażona dioksynami.

Irlandzka wieprzowina i produkty mięsne z datą produkcji po 1 września są wycofywane ze sprzedaży i niszczone. Powód? Obawy, że mogą być skażone toksycznymi dioksynami – poinformowały w niedzielę (7 grudnia) media na Wyspach.

Do konsumentów zaapelowano, by sprawdzali datę produkcji zakupionego mięsa i przetworów. Testy przeprowadzone w sobotę (6 grudnia) na dziewięciu farmach w Irlandii wykazały obecność szkodliwych dioksyn, a według niektórych źródeł – także polichlorowanych bifenyli (PCB) – w zwierzętach z uboju w ilości od 80 do 200 razy przewyższającej poziom uznany za bezpieczny.

Irlandzka agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności (FSAI) wskazuje, że zagrożenie dla ludności jest minimalne i wycofywanie żywności ze sprzedaży podyktowane jest profilaktyką.

Komunikat FSAI sugeruje, że źródłem problemu jest skażona pasza zwierzęca, w której znajdował się niebezpieczny składnik. Jeden z dystrybutorów sprzedawał taką paszę od września, choć jest w Irlandii zakazana. Zakupiło ją ok. 40 farm.

FSAI zapewniło, że monitoruje sytuację. Wspólne dochodzenie FSAI i rządu irlandzkiego ma na celu ustalenie skali problemu.

Według naczelnego lekarza krajowego (CMO) Tony’ego Holohana dioksyna atakuje wątrobę i system nerwowy człowieka, ale jest niebezpieczna dla zdrowia tylko, jeśli organizm ludzki wystawiony jest na jej działanie przez dłuższy czas.

Ze sklepów wycofywane są m.in. szynka, bekon, kiełbasy, a nawet pizza z dodatkiem szynki. Wstrzymano też eksport tego rodzaju produktów m.in. do W. Brytanii.
www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>