Inulina- co to jest ?


To rozpuszczalny w wodzie polimer fruktozy występujący powszechnie u roślin. Niedawno uzyskano potwierdzenie szeregu działań umożliwiających doustne stosowanie tej substancji w zapobieganiu i leczeniu szeregu schorzeń. Jakich?….


 

Inulinę należy zaliczyć do prebiotyków- substancji sprzyjających wzrostowi bakterii, które stanowią prawidłową florę bakteryjną jelit. Wzrost Bifidobacterii i Lactobacillus jest najbardziej znanym efektem działania inuliny. Przez stymulację Bifidobacterii i Lactobacillus inulina wywiera działania zdrowotne przedstawione poniżej. Działanie zapobiegawczo-lecznicze inuliny ( i  fruktooligosacharydów – FOS) zawartych w błonniku rozpuszczalnym.1/ chronią jelito grube przed rakiem i przed chorobami zakaźnymi jelit przez hamowanie procesów gnilnych bakterii (Clostridium perfringens) i patogennych bakterii(Escherichia coli, Salmonella, Schigella i Listeria), 2/ sa preferowanym produktem odżywczym dla bakterii Lactobacillus (dzialanie prebiotyczne), 3/ usprawniają metabolizm glukozy i tłuszczów, 4/ zwiększaja wchłanianie jelitowe składników mineralnych (poprawa wchłaniania jonów żelaza, cynku, magnezu i wapnia w badaniach In vitro), 5/ są czynnikiem zapobiegającym próchnicy zębów. Inulinę i oligosacharydy należy także włączyć do żywności funkcjonalnej („functional food”) – czyli modulującej funkcje organizmu i redukującej ryzyko wystąpienia chorób. Na zakończenie jeszcze raz przypominam, że korzystałem z wiadomości zawartych w artykule dr Wojciecha Łuszczyny wl@kki.pl – pt. „Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny- czyli przyczynek do popularyzacji medycyny”!   Autor pisze, że należy podkreślić różnice między błonnikiem rozpuszczalnym a nierozpuszczalnym- substancje te różnią się nie tylko pochodzeniem, składem i budową chemiczną, ale także pod względem działania w organizmie człowieka i roli w zapobieganiu i leczeniu chorób. Błonnik rozpuszczalny to substancja regulująca trawienie, zwłaszcza przeciwdziałająca zaparciom, błonnik rozpuszczalny- poza wpływem na czynność motoryczną jelit odznacza się także działaniem prebiotycznym oraz wpływem na ogólnoustrojowe procesy metaboliczne- w tym na poziom insuliny i poziom cukru, poziom lipidów osocza(cholesterol i trójglicerydy), redukcję masy ciała oraz wtórnie na przebieg i rozwój miażdżycy naczyń i jej powikłań.


 


 


Tarnów, dnia 15.10.04 r.            Jacek Roik, jroik@manpol.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>