HERBATA ZIELONA TO JEST TO !

Było to 5 lat temu ! Jeden z Moich Pacjentów, wrócił ze Stanów Zjednoczonych. Poczęstował mnie  zieloną herbatą. Wcześniej nie piłem tego gatunku! Nie tylko ja, bo większość  Polaków piła przecież tylko „czarną” herbatę ! A Japończycy i Chińczycy wręcz się śmiali z Europejczyków, że nie doceniamy  walorów zdrowotnych zielonej herbaty! A gdy przeczytałem, że herbata zielona jest zaliczana do pierwszej „10” najwartościowszych produktów spożywczych dla człowieka to już nie miałem wątpliwości.  Od tego czasu piję tylko zieloną herbatę! Dlaczego? ….

Złocisty napar  rodem z Dalekiego Wschodu  jest  u nas coraz wyżej ceniony! Aromatyczny napój ma nie tylko wyborny smak, ale też lecznicze właściwości! Zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu co czarna, ale nie jest poddawana fermentacji- stąd jej jasny kolor i większe właściwości zdrowotne. Historia zielonej herbaty sięga co najmniej 5 tysięcy lat. Rośnie wyłącznie w regionach subtropikalnych. Około 75 %  światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi z Chin. Inne państwa o ugruntowanej pozycji producenta tego gatunku herbaty to: Japonia i Tajwan. W związku z coraz  większym zainteresowaniem zieloną herbatą, jej uprawy prowadzone są w Indiach, Indonezji, Korei, Wietnamie oraz azjatyckich republikach dawnego Związku Radzieckiego. Zapewne nie wiemy, że kariera herbaty jako popularnego napoju nie zaczęła się od czarnej herbaty, ale od …zielonej! Dopiero w wyniku rozlicznych eksperymentów z herbatą zieloną pojawiła się herbata czarna! Początkowo napar z zielonej herbaty stosowany był li tylko jako lekarstwo. Chińczycy stosowali zieloną herbatę na wszelkie dolegliwości, od bólu głowy po reumatyzm i zaburzenia widzenia. Zwyczaj częstowania gości herbatą pojawił się dopiero 400 lat przed naszą erą! Warto w tym miejscu przypomnieć, że zarówno herbata czarna, jak i zielona pochodzą  z tych samych liści. Różnice pojawiające się  w smaku i barwie naparu zależą od długości procesu produkcji, a zwłaszcza od procesu fermentacji. Powoduje to zmianę zabarwienia liści, a na poziomie chemicznym dochodzi do zmiany smaku w stosunku do herbaty zielonej. Na skutek fermentacji wszystkie składniki zawarte w liściach ulegają licznym przemianom chemicznym. Fermentacja powoduje zmianę garbników w związki aromatyczne. Zmniejsza się tym samym ilość samych garbników, a także ilość witaminy C. W przypadku zielonej herbaty, aby uniknąć fermentacji, podgrzewa się listki, czasami nawet lekko poddusza  na parze lub ogrzewa w wielkich patelniach. Jak powstaje zielona herbata? Produkcja herbaty podzielona jest na poszczególne fazy. Oto one: więdnięcie, rozgrzewanie i parowanie, zawijanie i suszenie. Podstawowymi składnikami zielonej herbaty są: polifenole (garbniki), kofeina, olejki eteryczne, witaminy, aminokwasy, związki mineralne . Dzięki obecności polifenoli, poszczególne gatunki zielonej herbaty mają swoje niepowtarzalne własności smakowe. Nadają jej rześkość i cierpkość. Gdy ilość garbników jest duża, to herbata ma smak cierpki, a nawet gorzki. Kiedy ilość garbników jest mniejsza, herbata ma smak bardziej kwiatowo-owocowy. Charakterystyczną cechą, odróżniającą zieloną herbatę od czarnej, jest występowanie  garbników w formie  niezwiązanej. Dzięki temu wszystkie garbniki swobodnie przechodzą do naparu. Z tego powodu część zielonych herbat jest bardziej cierpka od czarnych. Garbniki po przejściu do roztworu maja tendencję łączenia się ze związkami wapnia. W skład polifenoli wchodzą bardzo liczne biologicznie związki. Tak liczna grupa tych związków powoduje wielokierunkowe działanie lecznicze zielonej herbaty. Wspomagają one organizm w przypadku zwalczania infekcji wirusowych i bakteryjnych. Hamują utlenianie tłuszczów zawartych w organizmach ludzkich, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo. Ciekawostka: im dłużej parzymy zieloną herbatę, tym więcej garbników przedostaje się do naparu. Garbniki neutralizują działanie kofeiny. Dlatego jeżeli chcemy, delektowanie się zielona herbatą dodatkowo uspokoiło „skołatane nerwy”, powinniśmy ją dłużej parzyć. Z kolei gdy chcemy, aby napar z zielonej  herbaty zadziałał ożywczo, powinniśmy parzyć ją krótko! Zawarta w zielonej herbacie kofeina odpowiedzialna jest za pobudzające działanie herbaty, ale działa nieco odmiennie niż ta zawarta np. w kawie. Dzięki obecności garbników działa dużo łagodniej i stateczniej, nie ma objawów gwałtownego pobudzenia-drżenia rąk, przyspieszonego rytmu serca. Wzrostu ciśnienia krwi. Olejki eteryczne: policzono, że herbata może zawierać od 25 do 400 różnych olejków eterycznych. Olejki eteryczne są bardzo lotne, dlatego bardzo delikatne zielone herbaty powinno się zaparzać maksymalnie w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Olejki eteryczne maja działanie bakteriobójcze, dezynfekują  i pobudzają    czynności wydzielnicze żołądka. Aminokwasy: do najważniejszych należy tianina. Ma działanie ściągające i przeciwzapalne. Witaminy, makro- i mikroelementy : najwięcej jest fluoru, dość dużo wapnia, żelaza, potasu, sodu i cynku. Z witamin najwięcej jest witaminy C, prawie tyle co w świeżych cytrynach. Sporo jest także witamin z grupy B, E, K, a także prowitaminy A. Lecznicze właściwości zielonej herbaty: układ krążenia:  działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru we krwi, ale tylko u ludzi zdrowych, hamuje rozwój bakterii i wirusów, skraca czas przeziębienia, dzięki neutralizacji wolnych rodników chroni komórki przed zmianami nowotworowymi, szczególnie dotyczy to komórek skóry i naskórka. Codzienne picie naparów zielonej herbaty  należy zalecać tym wszystkim, którzy cierpią z powodu przewlekłych chorób układu krążenia i pokarmowego . Z własnych obserwacji wiem, że ilekroć popełniłem błąd dietetyczny i wypiłem kubek zielonej herbaty, po dolegliwościach żołądkowych w krótkim czasie nie było śladu! Nie pozostaje mi nic innego  Państwu życzyć, jak  samych przyjemnych doznań przy piciu zielonej herbaty o zapachu  jaśminowym (przypominam, że zaleca się po wypiciu jednej filiżanki  po raz drugi jej zaparzenie!) Polecam szczególnie importowane z Chin, zielone herbaty Firmy „OSKAR” – www.oskartea.com . 


 


 


Tarnów, dnia 21.09.03r.                      Jacek Roik .

6 myśli nt. „HERBATA ZIELONA TO JEST TO !

  1. Pozdrawiam !

    Według mojej wiedzy picie herbaty zielonej nie słodzonej, nie przeszkadza w leczeniu farmakologicznym nadciśnienia : Jacek Roik

    lek.med. Jacek Roik , roik@roik.pl
    tel.domowy:0-14,655-84-49
    tel.do pracy:0-14,627-33-88
    Moja Internetowa Poradnia Konsultacyjna.
    http://www.roik.pl
    Moja rozmowa w TVP Kraków z okazji Plebiscytu”Lekarz Roku 2005″
    http://ww6.tvp.pl/3593,20060115291053.strona
    Moja książka p.t.”Choroby cywilizacyjne”
    http://www.choroby-cywilizacyjne.zlotemysli.pl/profilaktyka.php
    Wirtualne Targi Zdrowego Życia, Zdrowej Żywności i Produktów Naturalnych
    http://www.roik.pl/wt
    E-booki: http://www.zlotemysli.pl/profilaktyka,1/

  2. Zwracam się z pytaniem. Czy stosując tabletki antykoncepcyjne Cilest mogę pić zieloną herbatę? Czy herbata nie obniża działania tabletek???

  3. Również interesuje mnie kwestia, czy picie zielonej herbaty obniża działanie tabletek antykoncepcyjnych??? (ja biore Jasminelle)

  4. Piszą ,że herbata jest zdrowa . Inni badacze stwierdzili a raczej podali rewelacje ,że herbata zielona powoduje raka ! Już sam nie wiem czy pić czy nie pić ?Konkluzja -teraz wszystko będzie szkodliwe lub niebezpieczne nawet to naturalne . Nagonka medialna trwa i podawanie rewelacji nawet tych znanych od lat nasila się w kierunku niebezpieczeństwa czegoś co jest bardziej bezpieczne od leków chemicznych .A kto za tym stoi ? Mam takie wrażenie ,że na rakowcach dobrze zarabia przemysł farmaceutyczny a koncerny dbają aby konsumpcja horrendalnie drogich leków chemicznych i refundowanych nie zmalała .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>