Grzyby niszczą coraz więcej upraw.

Grzyby oraz organizmy grzybopodobne (lęgniowce) wywołują choroby roślin uprawnych, zmniejszając znacząco plony. Stracone w ten sposób pożywienie mogłoby wyżywić 600 milionów ludzi – informuje wyborcza.pl.
Na zakażenie groźnymi grzybami i lęgniowcami narażone są także koralowce, pszczoły, raki, ryby i żółwie morskie. Wiele z takich infekcji jest śmiertelnych.

Grzyby atakują także drzewa, zmieniając tym samym naturalne ekosystemy leśne. Jak wskazuje serwis wyborcza.pl, liczba infekcji grzybiczych wyraźnie rośnie od połowy XX wieku.

www.wyborcza.pl/ www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>