Grillowanie w restauracjach podnosi poziom niebezpiecznych zanieczyszczeń w środowisku.

Aromat steków, burgerów czy grillowanych warzyw sprzedawanych w restauracjach na całym świecie jest zaskakująco dużym źródłem zanieczyszczeń, które może być zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia i środowiska – ustalili naukowcy z Uniwersytetu Minnesota, informując o wynikach swoich badań podczas 239 narodowego kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Dr Deborah Gross zwróciła uwagę, że przygotowywanie potraw w celach handlowych jest znanym źródłem zanieczyszczenia powietrza. Badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych w ostatniej dekadzie wykazało, że grillowanie w restauracjach jest o wiele większym źródłem zanieczyszczeń niż w domach – twierdzi Gross. Badanie sprawiło, że w restauracjach Los Angeles zainstalowano katalizatory by zminimalizować przedostawanie się cząsteczek aerozoli z grilli.

Naukowcy wykorzystali w badaniach nowatorską kombinację pomiarów fizycznych i chemicznych cząstek aerozoli, zarówno stałych jak i płynnych, które są emitowane podczas przygotowywania pokarmów do spożycia. Specjaliści mierzyli ilość emisji podczas pieczenia pizzy w piekarniku, grillowania steków na grillu gazowym, hamburgerów na grillu elektrycznym, grillu z wiekiem oraz na grillu na węgiel drzewny.

Badacze ustalili, że najwięcej szkodliwych emisji pochodzi z tłustych potraw przyrządzanych w wysokich temperaturach, na otwartym ogniu, takich jak np. mięso do hamburgerów, przygotowywane na grillu gazowym. Eksperymenty wykazały, że na każde 453 kg tłustego mięsa przyrządzanego na grillach gazowych wytwarzane jest 11,3 kg zanieczyszczeń. Taka sama ilość pizzy pepperoni przyrządzanej w piekarniku wytwarza tylko 1,3 kg szkodliwych emisji. Zanieczyszczenia powstają także przy wykorzystaniu olejów. Na 453 kg kurczaka przyrządzanego w wykorzystywanym w kuchni chińskiej na oleju z orzechów ziemnych, powstaje 20,4 kg zanieczyszczeń – czytamy w komunikacie Uniwersytetu Minnesoty.PAP/EPA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>