Grejpfrut zwiększa efektywność leków przeciwnowotworowych.

Szklanka soku z grejpfruta dziennie może znacznie spowolnić proces rozkładu leków przeciwnowotworowych, a tym samym utrzymać ich poziom we krwi bez potrzeby zwiększania dawki – wykazały badania kliniczne, o których informuje pismo „Clinical Cancer Research”. Takie rozwiązanie może pomóc uniknąć efektów ubocznych związanych ze zwiększaniem dawek leków, a także zredukować koszty – podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego, którzy analizują wpływ konkretnych składników diety na działanie leków przyjmowanych przez osoby chore na raka. Ich najnowsze badania wykazały, że codzienne spożywanie około 227 gramów soku wyciśniętego z grejpfruta może spowolnić rozkład leku immunosupresyjnego o nazwie sirolimus (rapamycyna), który stosowany jest w transplantologii, ale także pomaga części pacjentów cierpiących na nowotwory.

W grupie pijącej sok zaobserwowano 350-procentowy wzrost stężenia leku we krwi w porównaniu z pacjentami przyjmującymi sam lek. Wśród pacjentów otrzymujących zamiast soku ketokonazol, który również wpływa na spowolnienie rozkładu leku, poziom rapamycyny wzrósł o 500 proc.

„Sok grejpfrutowy i leki o podobnym mechanizmie działania mogą znacznie podnieść stężenie wielu leków. Jest to jednak związane z ryzykiem przedawkowania. Naszym celem było ustalenie, czy sok z grejpfruta może zwiększać skuteczność rapamycyny w sposób kontrolowany” – mówi kierujący badaniami dr Ezra Cohen.

W każdym organizmie wydzielane są inne ilości enzymów rozkładających rapamycynę, dlatego w przypadku konkretnych pacjentów efekty mogą się różnić. Reakcję poszczególnych osób można jednak przewidzieć, badając wcześniej poziom tych enzymów – dodaje badacz.(PAP)

PAP/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>