Grejpfrut dobry dla nerek.

Brytyjscy naukowcy odkryli, że jeden ze składników grejpfruta może zapobiegać tworzeniu się torbieli nerkowych w przebiegu groźnej choroby – wielotorbielowatości nerek, informuje serwis Science Daily. Wielotorbielowatość (zwyrodnienie torbielowate nerek) to niebezpieczne, uwarunkowane genetycznie schorzenie, prowadzące do całkowitego upośledzenia funkcji nerek, konieczności dializowania i przeszczepu. Nierzadko kończy się śmiercią. Obecnie nie są dostępne żadne skuteczne metody jej leczenia.

Zespół prof. Robina Williamsa z Royal Holloway na Uniwersytecie Londyńskim odkrył, że zawarta w grejpfrutach, a także inne owocach cytrusowych, naringenina skutecznie blokuje powstawanie torbieli nerkowych u chorych na wielotorbielowatość.

Naringenina to organiczny związek chemiczny, należący do grupy flawonoidów. Brytyjczycy wykazali, że ma ona zdolność regulowania aktywności genu PKD2, odpowiadającego za rozwój wielotorbielowatości.

„Nasze odkrycie pokazuje, w jaki sposób można kontrolować rozwój torbielowatości nerek, a także, jak skuteczniej leczyć tę chorobę – mówi prof. Williams. – To ważne, gdyż choroby nerek działają na organizm niezwykle wyniszczająco, prowadząc nawet do śmierci. Znalezienie nowych metod ich leczenia jest priorytetem współczesnej medycyny”.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>