Gorzka czekolada na uspokojenie.

Polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie uspokajają i zwiększają poczucie zadowolenia – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Swinburne University of Technology w Melbourne (Australia). Ich wnioski opublikował „Journal of Psychopharmacology”. W badaniach wzięły udział 72 osoby w wieku od 40 do 65 lat. Przez 30 dni pierwsza grupa codziennie spożywała napój zawierający 500 mg polifenoli z kakao, w przypadku drugiej grupy napój zawierał 250 mg polifenoli, a trzecia grupa otrzymywała placebo.

Po miesiącu przeprowadzono ankietę, która wykazała, że osoby pijące napój zawierający najwięcej polifenoli czuły się spokojniejsze i miały wyższy ogólny poziom zadowolenia niż pozostałe grupy. Nie stwierdzono jednak wyraźnego wpływu polifenoli na poprawę funkcji poznawczych.

Polifenole to bioaktywne składniki o działaniu przeciwutleniającym obecne w owocach i warzywach. Ich spożycie redukuje stres oksydacyjny i pomaga zapobiegać wielu chorobom – m.in. układu sercowo-naczyniowego czy nowotworom złośliwym.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>