Główny Inspektor JHARS: Inspekcja zakwestionowała 100 proc. skontrolowanych partii masła o zawartości 3/4 tłuszczu.

W przeprowadzonych w 2010 roku inspekcji IHARS zakwestionowano 100 proc. skontrolowanych partii masła. Sprawdzano parametry fizyko-chemiczne – powiedział na warsztatach dla dziennikarzy Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Także połowa zbadanych partii tłuszczy mlecznych do smarowania została zakwestionowana przez inspektorów. Najmniej zakwestionowano partii kefirów i mleka pasteryzowanego, bo zaledwie pięć procent. Inspektorzy IJHARS zakwestionowali w sumie 45 partii przetworów mlecznych, co stanowi 14 proc. skontrolowanych partii, o łącznej objętości 57 hl (49 proc. skontrolowanej objętości) i masie 18 ton, co stanowi 5,8 proc. skontrolowanej masy.

Najczęściej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyły zawyżonej zawartości wody (w mleku pasteryzowanym, serach twarogowych, maśle i serze podpuszczkowym), zawyżonej zawartości tłuszczu (w śmietanie, tłuszczach mlecznych, w jogurcie kefirze oraz serach twarogowych), zaniżonej zawartości tłuszczu (w mleku pasteryzowanym, śmietance, śmietanie, maśle i serku smakowym), zawyżonej zawartości suchej masy beztłuszczowej oraz zawyżonej kwasowości.

Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>