Gimnazjaliści lubią jeść schabowego i pizzę!

Słone potrawy, kotlet schabowy, lazania i pizza – to dania, które najchętniej jedzą uczniowie gimnazjów – wynika z badania przeprowadzonego w ramach programu „Trzymaj formę”, organizowanego od trzech lat przez Główny Inspektorat Sanitarny i Polską Federację Producentów Żywności. Program prowadzony na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego ma na celu edukację młodych ludzi w kwestiach zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Jak mówił na konferencji, zorganizowanej z okazji upublicznienia wyników badań, szef GIS Andrzej Wojtyła, uczestniczą w nim głównie uczniowie gimnazjów.

„Jest to wiek, w którym dochodzi do rozwoju fizycznego młodego człowieka, jest to okres, w którym najłatwiej spowodować zmianę, czy kształtowanie dobrych nawyków, które potem zostają na całe życie” – podkreślił Wojtyła.

Jak dodał szef GIS, z badania przeprowadzonego wśród 12 tys. uczniów szkół gimnazjalnych wynika, że młodzi ludzie, uczestniczący w programie „Trzymaj formę”, mają dużo większą wiedzę na temat zdrowego trybu życia niż ich rówieśnicy.

Dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności, Andrzej Gantner podkreślał, że w akcji bierze udział 6 tys. szkół. „Edukacja nie opierała się na żadnych zakazach czy nakazach, to jest wyłącznie kreowanie wiedzy na rzecz zbilansowanej diety i aktywności fizycznej, na zasadzie zupełnie dobrowolnej, na zasadzie uczestnictwa młodzieży w promowaniu tych zasad” – mówił Gantner.

„Ten program jest inwestycją w zdrowie ludzi, którzy teraz są młodymi, ale za chwilę będą dorosłymi i będą mieć dzieci” – dodał.

Wojtyła poinformował, że w Polsce 5,2 proc. młodzieży ma problem z otyłością, a 10 proc. – z nadwagą. Jak mówił, tendencja jest rosnąca.

Prof. Krzysztof Krygier ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podkreślił, że na otyłość nie ma leku. „Nie ma diety cud, nie ma suplementów diety. Jest tylko prawidłowy styl życia. A więc zbilansowanie wysiłku fizycznego z dietą. To jest jedyny program, który może być lekarstwem na wzrastającą nadwagę i otyłość” – przekonywał prof. Krygier. PRO

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>