„Gęsina na świętego Marcina”!

Na podbój Sopotu, Warszawy i Krakowa z gęsiną z Kołudy Wielkiej k. Inowrocławia i okolic Rypina wyrusza samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Lokalny produkt będzie promowowany na tamtejszych targowiskach – informuje PAP. Mam nadzieję, że gęsina – nasz regionalny przysmak – będzie cieszyła się popularnością i zawojuje sopockie, warszawskie i krakowskie stoły. Zarówno mięso z gęsi kołudzkiej, jak i rypińskej, hodowanych w naszym województwie, cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem” – zachwala marszałek województwa Piotr Całbecki. Gęsina z regionu kujawsko-pomorskiego będzie sprzedawana w piątek na targowisku miejskim w Sopocie, 26 i 27 listopada w Hali Mirowskiej w Warszawie, a 2 i 4 grudnia na targowisku Stary Kleparz w Krakowie. Jest to część akcji promocyjnej kujawsko-pomorskiego samorządu „Gęsina na świętego Marcina”, którą rozszerzono na okres przed Bożym Narodzeniem. Gęsina z regionu m.in. gościła przed tygodniem na stołach w Wilnie, gdzie odbywał się Festiwal Polskich Smaków. Potrawy z gęsi kołudzkiej od tygodnia są serwowane w 30 restauracjach w kraju i będą w ich menu do 28 listopada.

Województwo kujawsko-pomorskie słynie z hodowli gęsi doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka pochodzi z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, a gęś rypińska jest lokalną odmianą, która nigdy nie była poddawana żadnej selekcji.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>