Geny matki pomagają chronić dziecko przed otyłością.

Badania prowadzone na myszach wykazały, że gen Grb10 nawiguje proces przepływu składników odżywczych pomiędzy matką a dzieckiem, zarówno w okresie ciąży, jak i później podczas karmienia piersią – informuje pismo „PLOS Biology”. Gen Grb10 koduje białko wiążące receptor czynnika wzrostu 10 (ang. growth factor receptor-bound protein). Jego aktywność ma wpływ na proporcje tkanki tłuszczowej u osób dorosłych. Badania sugerują, że jego wpływ na wczesny rozwój dziecka może w większym lub mniejszym stopniu predestynować je do problemów z nadwagą lub otyłością w późniejszym życiu.

„Dzieci, które rodzą się z niską wagą urodzeniową są bardziej narażone na otyłość, cukrzycę i choroby serca w życiu dorosłym. To ryzyko utrzymuje się przez całe życie i jest zakodowane na jego początku” – mówi autor badań, dr Andrew Ward z University of Bath w Wielkiej Brytanii.

„Czynniki związane z programowaniem genetycznym wciąż nie są dla nas jasne, jednak uważamy, że gen Grb10 jest jednym z nich. Kontroluje on zarówno dostawę składników odżywczych od matki, jak i zapotrzebowanie na te składniki u potomstwa. Sugeruje to, że te dodatkowe funkcje mają na celu optymalizację rozwoju potomstwa” – mówi dr Andrew Ward.

Naukowcy podkreślają, że zrozumienie genetycznego podłoża programowania zachodzącego na pierwszych etapach życia może w przyszłości pozwolić opracować strategie zapobiegania powszechnym problemom zdrowotnym, m.in. poprzez identyfikowanie osób znajdujących się w grupie ryzyka czy zaproponowanie suplementów dla ciężarnych i karmiących kobiet.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>