Gen GRIN2A chroni przed chorobą Parkinsona.

Naukowcy z Uniwersytetu Linkoping w Szwecji zidentyfikowali wariant genu GRIN2A, który może zapobiegać chorobie Parkinsona, zwłaszcza u osób często pijących kawę – informuje pismo „PLOS One”. Choroby neurodegeneracyjne, jak choroba Parkinsona, mają skomplikowane podłoże, a rolę odgrywają tu zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Istnieją jednak również warianty czy mutacje genów, które przed powstawaniem tych chorób chronią – podkreślają autorzy badań. Jedną z takich mutacji odkryto w obrębie genu GRIN2A, który jest częścią kompleksu biorącego udział w rozwoju kilku chorób neurodegeneracyjnych.

Badania epidemiologiczne przeprowadzone w Szwecji skoncentrowały się na analizie wpływu dwóch czynników: genetycznego tj. GRIN2A oraz środowiskowego – spożycia kofeiny. Wykazały one, że oba te czynniki występujące jednocześnie znacznie obniżają ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

W badaniach genetycznych wzięło udział 193 pacjentów z chorobą Parkinsona oraz 377 zdrowych osób. Spożycie kofeiny oceniano na podstawie wypełnianych przez uczestników kwestionariuszy.

O wpływie kofeiny na zmniejszenie ryzyka choroby Parkinsona informowano juz wcześniej. Kofeina oddziałuje na receptor dopaminy, który reguluje napływ jonów wapnia do komórki. Dopamina jest neurotransmiterem układu nagrody, dlatego podejrzewano, iż osoby posiadające pewne warianty genetyczne nie reagują na nagrodę w postaci filiżanki kawy w ten sam sposób, a zatem nie korzystają też w pełni z jej walorów ochronnych. Nasze badania wskazują, że wariant GRIN2A jest czynnikiem, który może tej ochronie sprzyjać – podsumowują badacze.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>