Francja „przegrała” walkę o ser ze Szwajcarią!

Przegrana. Francuscy producenci sera, a dokładniej – gruyera – po trzech latach zaciętej walki złożyli broń – wynika z informacji opublikowanych przez szwajcarską prasę. Gruyere jest serem szwajcarskim i w terminologii Unii Europejskiej tak pozostanie, orzekła wiosną Komisja Europejska. W ubiegły weekend z tą decyzją pogodzili się wreszcie francuscy producenci sera. Od tej pory oryginalny szwajcarski gruyere jako jedyny będzie oznaczony plakietką AOP, („appelation d”origine protegee”), która oznacza nie tylko jakość, ale i pewne pochodzenie. Sprawa ciągnęła się od trzech lat. Zarówno Szwajcaria, jak i Francja produkują gruyere, ale – choć nazwa brzmi identycznie – w smaku i w wyglądzie to niebo a ziemia. Francuski gruyere pęka dumnymi dziurami, podczas gdy szwajcarski jest jednolity, a jego aspekt bardziej przypomina… francuski ser comte.

Przez całe lata nie było problemu, jakby producenci sera po dwóch stronach Alp podpisali traktat o nieagresji. Francuski gruyere cieszył się krajową apelacją AOC („appelation d”origine controlee) od roku 2001, szwajcarski – od roku 2007. Mogłoby tak trwać jeszcze długo, długo, gdyby nie francuskie łakomstwo. W roku 2007, Francuzi postanowili ubiegać się o prestiżową europejską apelację AOP (dosłownie „apelacja pochodzenia chroniona”), czym poważnie zeźlili Szwajcarów. W obronie długowiecznej tradycji produkcji sera, którym zajadał się Ludwik XV i którego początki sięgają średniowiecza, Helweci porzucili zasadę neutralności…

Wiosną, po latach bitew i bitewek, Komisja Europejska orzekła, że argumenty Francuzów są mało przekonywujące. Francuski gruyere dojrzewa za daleko od miejsca produkcji, co wyklucza wykazanie związku pomiędzy serem a regionem jego pochodzenia – warunkiem sine qua non do otrzymania prestiżowej apelacji, wynikało z decyzji Komisji. Po kilku miesiącach rozmyślań, producenci francuskiego gruyera wycofali europejskie roszczenia. Szczerze mówiąc – nie mieli wyboru. Ryzykowali całkowitą utratę możliwości posługiwania się nazwą „gruyere”. (PAP Life)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>