Flawonoidy chronią przed cukrzycą typu 2.

Związki flawonowe występujące w niektórych produktach spożywczych mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i innych groźnych chorób – czytamy w „Journal of Nutrition”. Badacze z University of East Anglia i King’s College London (Wielka Brytania) doszli do wniosku, że ludzie, którzy konsumują duże ilości flawonoidów – naturalnych przeciwutleniaczy – charakteryzują się niższym poziomem insulinooporności, lepszą regulacją glukozy we krwi i są mniej narażeni na utrzymywanie się stanu zapalnego w organizmie. To sprawia, iż występuje u nich mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, a nawet raka.

„Nasze badanie dotyczyło korzyści płynących z jedzenia pewnych podgrup flawonoidów. Skupiliśmy się na flawonach obecnych w ziołach i warzywach takich, jak pietruszka, tymianek, czy seler oraz na antocyjanach, które można znaleźć w owocach jagodowych, czerwonych winogronach, winie, a także innych owocach i warzywach o czerwonawym lub niebieskawym odcieniu” – mówi prof. Aedin Cassidy, współautorka badania.

Naukowcy przekonują, że zdrowotne właściwości posiadają również herbata i czekolada, bo także stanowią bogate źródło związków flawonowych.

W badaniu uczestniczyło ponad 2 tys. kobiet, które wypełniały specjalne kwestionariusze żywieniowe i poddały się analizie krwi w celu określenia stanu zdrowotnego na podstawie wskaźników regulacji glukozy, poziomu zapalenia i wrażliwości na insulinę.

Jak wspomniano wyżej, wyniki pokazały, że wysokie spożycie produktów zawierających flawonoidy wiązało się ze sprawniejszym funkcjonowaniem organizmu i mniejszym ryzykiem chorób. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>