Fińscy naukowcy: pomidory zapobiegają udarom.

Pożywienie obfitujące w pomidory może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu – twierdzą naukowcy z Finlandii, którzy badali właściwości przeciwutleniacza o nazwie likopen. Występuje on w pomidorach, papryce i melonach.
Z badań przeprowadzonych na grupie 1031 mężczyzn, których wyniki publikuje magazyn „Neurology” wynika, iż u osób z największą zawartością likopenu we krwi zaobserwowano najniższe ryzyko udaru.
Na początku badań zmierzono poziom likopenu we krwi badanych osób, w zależności od tego podzielono ich na cztery grupy, a następnie monitorowano ich przez 12 lat. W grupie złożonej z 258 osób, w której poziom likopenu był najniższy wystąpiło 25 udarów, zaś w grupie 259, w której był on najwyższy – 11 udarów.

Oznacza to, że pożywienie z dużą zawartością pomidorów w dłuższym okresie zmniejsza ryzyko udaru o 55 proc. Dr Jouni Karppi z uniwersytetu w Kuopio we wschodniej Finlandii zauważa, iż likopen, jako przeciwuletniacz zmniejszał zapalenie i zapobiegał krzepnięciu krwi.

Wcześniejsze badania epidemiologiczne na dużej populacji wskazywały, że spożywanie przetworów z pomidorów zapobiega rozwojowi raka prostaty. (PAP)

Jedna myśl nt. „Fińscy naukowcy: pomidory zapobiegają udarom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>