Fattoush z bokashi. Efektywne Mikroorganizmy na naszym stole!

Fattoush to popularna libańska potrawa warzywna podawana z chrupiącymi grzankami z pieczywa. W naszej wersji dodatek Bokashi zaostrzy smak tej prostej do wykonania i pożywnej ,,sałatki?.

Składniki:
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 1 duża papryka czerwona z nasionami
pokrojona w kostkę
- 4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
- 120 g czarnych oliwek
- pęczek szczypiorku lub dymki
- 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- 6 kromek chleba z jasnej mąki
/kroimy w kostkę i przygotowujemy grzanki/
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- łyżeczka Bokashi
- sól, pieprz świeżo zmielony

Pokrojony ogórek, paprykę, pomidory, oliwki, szczypior
i pietruszkę mieszamy w dużej misce. Dodajemy grzanki. Sok z cytryny, oliwę z dużą ilością przypraw oraz Bokashi dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa i grzanki. Podajemy od razu. Smacznego!

 

Szczegóły w kwartalniku „Emech”- www.emeko.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>