Fast foody programują dziecko w łonie matki.

Dzieci kobiet, które w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią często spożywają tzw. śmieciowe jedzenie, mogą być bardziej narażone na uzależnienie od tłustych potraw i słodyczy – informuje „The FASEB Journal”. Podczas badań na szczurach naukowcy z Uniwersytetu Adelajdy w Australii zaobserwowali, że młode, których matki otrzymywały pokarm zawierający duże ilości tłuszczu i cukru, były mniej wrażliwe na działanie opioidów niż te, których matki otrzymywały standardową karmę.

Opioidy wytwarzane są w organizmie w odpowiedzi na nagrodę. Wydzielane są także wtedy, gdy jemy produkty bogate w tłuszcz i cukier. Substancje te stymulują produkcję dopaminy, hormonu wpływającego na dobre samopoczucie – mówi autor analizy dr Bev Muehlhaeusler.

Oznacza to, że dzieci, których matki konsumowały duże ilości fast foodów, będą potrzebowały więcej tłuszczu i cukru, by osiągnąć ten sam poziom satysfakcji. Przez to częściej sięgać będą po śmieciowe jedzenie i będą miały większe skłonności do objadania się – dodaje. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>