FAO i WHO ostrzegają przed 10 najgroźniejszymi pasożytami w żywności.

FAO i WHO opracowują nowe normy dla światowego handlu żywnością, które mają pomóc w kontrolowaniu obecności szkodliwych pasożytów w produktach spożywczych. Organizacje opublikowały listę 10 najgroźniejszych w skali światowej pasożytów. „Niektóre pasożyty mogą żyć w naszym ciele latami” – ostrzega we wtorkowym komunikacie Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). „Mimo ogromnych kosztów społecznych brakuje informacji na temat pochodzenia tych pasożytów, o tym jak żyją w organizmie, i co ważniejsze jak nas zarażają” – wskazuje organizacja. W szczególności w Azji i Afryce brakuje jakichkolwiek danych o występowaniu pasożytów.

Celem opracowywanych przez FAO i Światową Organizację Zdrowia (WHO) dyrektyw dotyczących walki z pasożytami jest pomoc państwom w monitorowaniu obecności pasożytów w łańcuchu żywnościowym. Dwie organizacje sporządziły wstępną listę 93 pasożytów, którą następnie okroiły do 24 najgroźniejszych. Opracowały ją na podstawie danych o zachorowalności, występowaniu pasożytów, chorobach przez nie wywoływanych i ich wpływie na gospodarkę.

FAO we wtorkowym komunikacie opublikowała pierwszą listę 10 pasożytów uznawanych za najgroźniejsze w skali światowej. Chodzi w szczególności o glisty i tasiemce, które mogą wywoływać epilepsję, wstrząs anafilaktyczny i dezynterię.

„Jeśli weźmiemy pod uwagę problemy, które sprawiają te pasożyty, to nie są one traktowane z uwagą, na jaką zasługują” – zauważa Renata Clarke, specjalistka FAO ds. bezpieczeństwa żywności. Wyraża ona oczekiwanie, że publikacja listy 10 pasożytów pozwoli uwrażliwić na ten problem władze i opinię publiczną. (PAP)

ulb/ awl/ ap/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>