Europejskie winogrona skażone środkami chemicznymi.

Winogrona uprawiane i sprzedawane w Europie zawierają niedozwolone środki chemiczne – pestycydy, używane do zwalczania szkodników roślin – czytamy na portalu rp.pl. Poinformowała o tym francuska organizacja ekologiczna – Ruch na rzecz Zachowania Ziemi dla Przyszłych Pokoleń. Pobrano próbki w pięciu krajach (Włochy, Francja, Węgry, Niemcy, Holandia) w supermarketach należących do 16 wielkich międzynarodowych sieci. Ogółem pobrano 124 próbki winogron stołowych. W 123 próbkach stwierdzono występowanie pestycydów, środków ochrony roślin. 20 proc. próbek było skażonych dziesięcioma lub więcej substancjami chemicznymi. 4,8 proc. próbek zawierało tych substancji więcej niż zezwalają normy obowiązujące w Unii Europejskiej. Natomiast trzy próbki zawierały pestycydy, których używania zabrania ustawodawstwo obowiązujące na terenie państw Unii Europejskiej. W winogronach jadalnych stwierdzono również obecność preparatów niekorzystnie i długo wpływających na środowisko, na przykład DDT czy endosulfan. Analizy wykonywały, niezależnie od siebie, niemieckie wyspecjalizowane laboratoria.

Podobny, niepokojący sygnał nadszedł ze Szwecji. Wina dostępne na tamtejszym rynku, sprowadzane z różnych krajów Unii Europejskiej, zawierają środki ochrony roślin, w większości używane do zwalczania zarodników grzybów. Przeniknęły one z gron użytych do tłoczenia i fermentacji. Badania przeprowadziła szwedzka organizacja Zrzeszenie Ochrony Przyrody, w ramach akcji międzynarodowej sieci grup obywatelskich Pesticide Action Network Europe. Badane wina pochodziły z Francji, Austrii, Niemiec, Włoch, Portugalii, ale również z Chile, Australii i Republiki Południowej Afryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>