Europejskie jeziora mniej zakwaszone.

Europejskie jeziora stają się mniej zakwaszone, ale całkowite odrodzenie się roślin i zwierząt słodkowodnych potrwa znacznie dłużej – informują naukowcy na łamach „Global Change Biology”. Badacze przy wsparciu Unii Europejskiej od 1980 r. dokonują pomiarów zanieczyszczeń i kontrolują ilość kwaśnych deszczów. W Europie Północnej i Ameryce przez dziesięciolecia wieku przemysłowego wiele rzek i jezior było bardzo zakwaszonych z powodu zanieczyszczeń przedostających się do środowiska. Wiele ryb wyginęło, a ekosystemy zostały poważnie zniszczone. W końcu Unia Europejska, by zapanować nad problemem, wprowadziła limity na emisje siarki. Od tego czasu kondycja środowisk wodnych zaczęła się poprawiać.

Wieloletni monitoring wskazuje, że jeziora stały się mniej zakwaszone. Ale wolniej odradzają się ryby, algi i małe bezkręgowce. Dr Guy Woodward ekolog z Queen Mary University of London wraz z zespołem szukał odpowiedzi dlaczego tak się dzieje. W tym celu zbadał środowisko szkockiego jeziora Lochnagar. „Lochnagar jest jednym z nielicznych jezior, monitorowanych regularnie i od wielu lat” – wyjaśnił Woodward. Odpowiedź znalazł w ilości pokarmu.

Zespół przeanalizował dane dotyczące łańcucha pokarmowego w jeziorze oraz zmian jego składu chemicznego. Naukowcy szczególnie zwrócili uwagę na: okrzemki, grupę niewielkich alg, małe bezkręgowce i ryby. Odkryli, że w 2006 r. łańcuch pokarmowy miał 45 gatunków, począwszy od okrzemków a skończywszy na pstrągach. Badacze ustalili, że w jeziorze najwięcej jest bezkręgowców, które dobrze znoszą wysoki poziom zakwaszenia wody.

W kolejnych latach struktura łańcucha pokarmowego zmieniała się nieznaczne w miarę jak spadał poziom zakwaszenia. Jednak liczba gatunków żyjących w jeziorze nadal pozostawała niewielka. Algi nie wytwarzały bowiem zbyt wiele pożywienia. Rzadko występowały pstrągi, a jeśli już się pojawiały – to były małe i najczęściej chore – powiedział Woodward.

„W miarę zmniejszania się zakwaszenia wody w jeziorach europejskich pojawia się coraz więcej alg. To dobra wiadomość, ponieważ więcej alg to więcej pożywienia, a to ułatwi ponowną kolonizację jezior” – dodał ekolog. KRF

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>