Enzosystem-co to takiego i jak działa?

Życie w ciągłym pośpiechu, nieregularne i nieodpowiednie odżywianie sprawiają, że wiele osób doświadcza przykrych objawów ze strony układu pokarmowego. Częstymi oznakami nieprawidłowego funkcjonowania układu
trawiennego są: zgaga, niestrawności, wzdęcia, gazy, problemy z zaparciami, a także otyłość.
Te przykre symptomy nie tylko powodują duży dyskomfort – pogłębiają codzienne stresy, wpływają również na funkcjonowanie całego organizmu. Jak tym objawowm przeciwdziałać?…..




 

Zalegające w jelitach resztki niestrawionego pokarmu, nie dość że rozkładając się wydzielają substancje szkodliwe dla naszego zdrowia, to również zaburzają właściwe wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych. Ma to istotne znaczenie dla wyglądu cery i włosów – kiedy
układ trawienny jest nadmiernie obciążony toksynami, na skórze pojawiają się wypryski, krostki, a włosy stają się matowe. Organizm szybciej się starzeje. Złe trawienie jest również jedną z przyczyn otyłości. Zaburzone wchłanianie substancji odżywczych powoduje zwiększone
zapotrzebowanie organizmu na jedzenie – wzmożone łaknienie. A zbyt duża ilość pożywienia tylko potęguję problemy trawienne. Nadwaga spędza sen z
powiek wielu kobietom i mężczyznom marzącym o nienagannej sylwetce.Wzdęty brzuch, brak energii, nadmierna produkcja gazów i uczucie ociężałości są przeszkodą w osiągnięciu homeostazy – stanu zdrowotnej
równowagi. Od właściwego funkcjonowania układu trawiennego zależy więc, zarówno nasze zdrowie, jak i dobre samopoczucie.Czy jest więc jakiś sposób aby pomóc sobie w usprawnieniu funkcjonowania układu trawiennego? Współcześni naukowcy, gastroenterolodzy i naturoterapeuci są zdania, że kluczem do prawidłowego funkcjonowania
układu trawiennego jest odpowiednia ilość ENZYMÓW TRAWIENNYCH w organizmie. A ponieważ wytwarzanie enzymów i ich poziom zmniejsza się wraz z procesem starzenia, dlatego niektórzy naukowcy przypuszczają, że
człowiek mógłby żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem gdyby istniała ochrona przed utratą cennych enzymów.
ENZYMY I PROCES TRAWIENIA
Enzymy są zasadniczym elementem w procesie trawienia, niezwykle istotnym w przyswajaniu i pełnym wykorzystywaniu składników odżywczych przez
organizm. Enzymy są odpowiedzialne za każdą aktywność organizmu, nawet myślenie wymaga ich udziału.
Istnieją dwie grupy enzymów odpowiedzialnych za utrzymywanie funkcji życiowych organizmu: trawienne i metaboliczne. Podstawowe enzymy trawienne – proteazy, amylazy i lipazy funkcjonujące jako katalizatory biologiczne, ułatwiają rozbijanie białek, węglowodanów i tłuszczów na
mniejsze elementy możliwe do wchłonięcia przez organizm. Enzymy metaboliczne są odpowiedzialne za nadawanie struktur komórkom oraz odbudowywanie i odnawianie każdej komórki. Enzymy metaboliczne funkcjonują w każdej komórce, organie czy tkance i potrzebują stałego
uzupełniania.Proces trawienia jest priorytetowy dla organizmu. Kiedy jemy, enzymy uaktywniają się już w jamie ustnej, gdzie amylaza, lipaza (językowa) i ptialina zapoczątkowują trawienie skrobi i tłuszczu. W żołądku kwas solny uaktywnia pepsynogen i pesynę, które rozbijają białka a lipaza żołądkowa rozpoczyna hydrolizę tłuszczów.
Poprzez trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmu zapewniamy sobie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, do zdrowego życia. Bez odpowiedniej produkcji enzymów występują problemy w
trawieniu pokarmu, często prowadzące do różnych chronicznych dolegliwości. Złe nawyki żywieniowe między innymi niewystarczające przeżuwanie pokarmu czy jedzenie w pośpiechu mogą prowadzić do niewystarczającej produkcji enzymów, a w konsekwencji zaburzenia zwanego
zespołem złego wchłaniania. Taka sytuacja pogarsza się z wiekiem, kiedy to następuje nie tylko zmniejszenie wydzielania kwasu solnego, ale także ogólne zmniejszenie sekrecji enzymów.
NIEDOBÓR ENZYMÓW TRAWIENNYCH A ZDROWIE
Jak niebezpieczny jest niedobór enzymów dla zdrowia?
Ogólne osłabienie stanu zdrowia.Problemy zdrowotne mogą zaczynać się w momencie, kiedy nasz organizm nie
może właściwie przyswajać składników odżywczych z pożywienia. Stan taki może skutkować wieloma negatywnymi następstwami. Niedobór witamin czy
mikroelementów w organizmie wpływa na osłabienie stanu naszego zdrowia. Pogarsza się zarówno nasza odporność – stajemy się podatni na różnego rodzaju choroby, jak i nasze samopoczucie i witalność.
Dyskomfort powodowany typowymi objawami niedoboru enzymów.
Do typowych objawów niedoboru enzymów trawiennych należą:
zgaga,
wzdęcia,
nadmierna produkcja gazów,
zaparcia,
bóle brzucha,
jak również uczucie mdłości.
Obciążenie organów wewnętrznych.
Organy, które są przeciążone pracą ulegają powiększeniu, tak aby mogły dalej wykonywać jej nadmiar. Jeden z amerykańskich naukowców, pionierów w zakresie biochemii i badań nad odżywianiem Dr Edward Howell w swojej
książce „Enzyme Nutrition” przytacza szereg badań stwierdzających, że zwierzęta karmione dietą ubogą w enzymy posiadają powiększoną trzustkę.
Olbrzymie ilości enzymów trzustki są angażowane w trawienie pożywienia pozbawionego naturalnych enzymów. Rezultatem tej „rozrzutnej” gospodarki enzymami trzustki jest zmniejszenie ilości najbardziej istotnych enzymów
metabolicznych i upośledzenie zdrowia.
Zagrożenie chorobami nowotworowymi.
Przez większą część XX wieku europejscy onkolodzy stosowali terapię enzymami jako naturalną, nietoksyczną terapię przeciwko nowotworom. Większość specjalistów praktykujących alternatywne metody leczenia nowotworów, stosowane głównie w USA, zaleca zarówno enzymy zawarte w żywności jak i skoncentrowane suplementy enzymatyczne jako podstawową lub dodatkową terapię antyrakową. Nicholas Gonzalez, lekarz medycyny,
specjalista ds. raka z Nowego Jorku, używa bardzo wysokich dawek enzymów trzustki w postaci suplementów jako podstawową terapię antyrakową. Pod wpływem klinicznych sukcesów Dr Gonzaleza konwencjonalne firmy
farmaceutyczne zaczęły oferować te naturalne terapie jako wspomagające dla leczenia farmakologicznego.
Można przypuszczać, że jeżeli enzymy trzustki są skuteczne w leczeniu istniejących nowotworów, to utrzymując dużą grupę tych cennych enzymów w
organizmie można by zapobiec rozwojowi nowotworu w pierwotnym miejscu jego formowania się. Badania epidemiologiczne przeprowadzone na ludziach wykazały, że u osób które jedzą świeże owoce i warzywa naturalnie
zasobne w wiele enzymów nastąpiło wyraźne cofnięcie się nowotworu i innych chorób. Wprawdzie nie udowodniono, że wysoka koncentracja enzymów w tego rodzaju żywności jest w jakimś stopniu odpowiedzialna za uzyskane
działanie przeciwnowotworowe, to dowody są nie do odparcia.
POWODY NIEDOBORU ENZYMÓW TRAWIENNYCH
Nieodpowiednia dieta.
Organy trawienne takie jak trzustka i wątroba produkują większość enzymów trawiennych w organizmie, podczas gdy reszta enzymów powinna pochodzić z surowej żywności: owoców, warzyw, skiełkowanego ziarna zbóż,
nasion, orzechów, niepasteryzowanych produktów nabiałowych i enzymów w postaci suplementów. Spożywanie jedzenia w jego naturalnej, nieprzetworzonej postaci jest bardzo istotne dla utrzymania dobrego
stanu zdrowia, a jego brak we współczesnej diecie jest bezpośrednio związany z rozwojem wielu chorób. Przetwarzanie jedzenia szczególnie w wysokiej temperaturze przez dłuższy okres czasu, niszczy enzymy.
Stosując dietę opartą głównie na przetworzonej żywności dostarczamy organizmowi “bezenzymowego” pożywienia. W taki oto sposób osoby w średnim wieku pozostają pozbawione enzymów. Gruczoły wydzielnicze i
główne organy ciała łącznie z mózgiem dotkliwie odczuwają niedobór enzymów. W rzeczywistości mózg może nawet zmniejszać swoją objętość na skutek stosowania diety złożonej głównie z przetworzonego, gotowanego
jedzenia pozbawionego enzymów, których organizm tak rozpaczliwie potrzebuje. Jak już wcześniej wspomniano w celu wyrównania niedoboru enzymów trzustka powiększa się. Myszy laboratoryjne karmione pożywieniem
poddanym obróbce termicznej a co za tym idzie nie zawierającym enzymów, mają trzustkę dwa lub trzy razy cięższą niż te, którym podawano żywność surową. Przy jedzeniu surowej żywności organizm potrzebuje znacznie
mniej enzymów do przeprowadzenia trawienia.
Tryb życia.
Straty enzymów mogą być również powodowane przez czynniki wynikające z trybu życia. Należą do nich:
nieregularne odżywianie się.
stres.
podwyższona temperatura ciała przy długotrwałym intensywnym wysiłku fizycznym, stresie czy stanach chorobowych (enzymy stają się bardziej aktywne w podwyższonej temperaturze i są szybciej zużywane.
Enzymy stają się bardziej aktywne w podwyższonej
temperaturze i szybciej są zużywane
zanieczyszczenie środowiska.
Starzenie się organizmu
Wiele zaburzeń trawiennych takich jak np. wzdęcia mogą być powiązane z deficytem enzymów, który pojawia się już w średnim wieku.
Choroby, złe funkcjonowanie układu pokarmowego.
ENZOSYSTEM – CO TO TAKIEGO I JAK DZIAłA?
ZOsystem jest preparatem, który pomaga usprawnić i regulować funkcjonowanie układu trawiennego. Jest niezwykle pomocny w profilaktyce, jak i łagodzeniu już istniejących dolegliwości trawiennych. Uzupełnia niedobory enzymów trawiennych w organizmie. Stosowany jest przez osoby uskarżające się na niedomagania układu pokarmowego.
W skład preparatu ENZOsystem wchodzą najwyższej jakości enzymy trawienne pochodzenia roślinnego – pozyskiwane z grzybów (głównie Aspergillus oryzae, Aspergillus niger, Saccharomyces cervisiae), bakterii i słodu jęczmiennego. Preparat ENZOsystem zawiera następujące enzymy trawienne:
Maltaza – rozkłada maltozę na glukozę. Cukry w takiej prostej postaci są wchłaniane w dwunastnicy i jelicie czczym przez kosmki jelitowe do naczyń krwionośnych. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości alergicznych.
Laktaza – rozkłada laktozę, cukier mlekowy na glukozę i galaktozę. Jest to niezwykle ważne dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Może mieć również korzystne oddziaływanie w przypadku osób z dolegliwością
spastycznego zapalenia okrężnicy czy te? w innych dolegliwościach żołądkowych głównie wywoływanych spożywaniem produktów nabiałowych.
Proteazy – to enzymy rozkładające białko do aminokwasów i peptydów. Ta grupa enzymów cieszy się zainteresowaniem głównie wśród sportowców i osób starszych mających problemy z przyswajaniem białka. Proteazy pomagają w dostarczaniu określonych substancji odżywczych niezbędnych dla mięśni oraz regeneracji tkanek jak również wspomagają funkcje układu odpornościowego.
Lipaza – trawi tłuszcze, dlatego też jest pomocna w kontrolowaniu wagi ciała, wspomaganiu i utrzymywaniu prawidłowego stanu naczyń krwionośnych oraz funkcji pęcherzyka żółciowego.
Celulaza – rozkłada włókna roślinne do mniejszych cząstek zawierających D-glukozą. Pomaga w problemach trawiennych takich jak zespół złego wchłaniania. Jest bardzo ważnym enzymem, który musi by? dostarczony z
zewnątrz ponieważ organizm ludzki go nie produkuje.
Inwertaza (sacharaza) – rozkłada dwucukry na cukry proste np. sacharozę na glukozę i fruktozę.
Enzymy pozyskiwane z grzyba Aspergillus oryzae zostały poddane wielu badaniom oceniającym ich rolę we wspieraniu prawidłowych funkcji trawiennych. Co więcej, badania przeprowadzone na ludziach podają, że enzymy proteolityczne otrzymywane z tego grzyba mogą mieć znaczenie w terapiach stanów zapalnych i w terapiach fibrynolitycznych. Enzymy te okazują się względnie odporne na wysoką temperaturę i aktywne w szerokim zakresie pH, co jest niezwykle ważne z uwagi na fakt, że większość
enzymów jest neutralizowana przez kwas żołądkowy. Enzymy syntetyzowane z grzybów nie zawierają żadnych pozostałości grzybów i dzięki nowoczesnej technologii i skutecznym metodom filtracji są w pełni bezpieczne.
Jak twierdzi Dr Mark Percival suplementacja enzymami trawiennymi podawanymi przed posiłkiem lub w trakcie posiłku może pomagać w trawieniu. Pisząc w „Nutritional Peads”, dr Percival podaje, że większość enzymów nie jest stabilna i ulega dezaktywacji w obecności kwasów żołądkowych. Jeśli enzymy są podawane tuż przed posiłkiem niektóre z nich pozostają aktywne. Enzymy są “chronione” przez posiłek, dzięki czemu pozostają aktywne w żołądku i przechodzą do jelit gdzie również ułatwiają trawienie.
Ponieważ pH silnie oddziałuje na aktywność enzymów, enzymy otrzymywane z Aspergillus mogą być bardzo pomocne ze względu na swoją wyjątkową trwałość nawet w środowisku kwaśnym.
KIEDY STOSOWAĆ SUPLEMENTY DIETY UZUPEŁNIAJĄCE DIETĘ W ENZYMY.
Dr Brad Rachman twierdzi, że 58 % populacji cierpi na różnego rodzaju zaburzenia trawienne, nieprawidłowości związane z nieodpowiednim poziomem i wykorzystaniem enzymów w organizmie, co może prowadzić do zespołu złego wchłaniania i wielu związanych z tym schorzeń. Problem nasila się u osób starszych, ponieważ wydzielanie kwasu solnego w żołądku może być mniej niż optymalne. Może to być istotnym czynnikiem oddziałującym na wchłanianie substancji odżywczych, prowadzącym do
powstawania symptomów charakterystycznych dla zespołu złego trawienia. Nadmierny poziom gazów (wodoru i metanu) wytwarzanych przez bakterie
odzwierciedla zbyt intensywny wzrost bakterii w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Pomoc, jak twierdzi Dr Rachman, jest w zasięgu ręki, to suplementacja enzymami. Wg Dr Rachman’a enzymy przyjmowane doustnie wraz
z posiłkiem poprawiają trawienie protein, obniżając ilość antygenowych makromolekuł przenikających przez ściany jelit do krwiobiegu. Obecność makromolekuł w krwioobiegu może pobudzać do działania mechanizm obronny organizmu skierowany przeciwko obcym białkom, wywołując symptomy alergii.
Dr Howell twierdzi, że dodawanie enzymów do diety może być pomocne przy alergiach jak i przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu. Omawiając problem cholesterolu i arteriosklerozy, powołuje się on na badanie trzech brytyjskich lekarzy z roku 1962. C.W. Adams, O.B. Bayliss i M.Z. Ibrahim postanowili wyjaśnić dlaczego cholesterol blokuje naczynia krwionośne prowadząc ostatecznie do chorób serca. Stwierdzili oni, że u ludzi starszych wszystkie badane enzymy stopniowo traciły aktywność, a twardnienie naczyń krwionośnych było coraz silniejsze. Wskazali również, że niedobór enzymów jest częścią mechanizmu pozwalającego na odkładanie się złogów cholesterolu na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych.
Badania krwi przeprowadzone przez L.O. Pilgeram’a – naukowca Uniwersytetu Stanford w 1958 roku wykazały postępujący spadek poziomu lipazy we krwi u pacjentów w średnim i podeszłym wieku cierpiących na arteriosklerozą. Mniej więcej w tym samym czasie, Becker, Meyer i
Necheles ze szpitala Michael Reese w Chicago wykryli, że enzymy w ślinie, trzustce i krwi tracą na aktywności w miarę starzenia się organizmu. Zakładali oni, że w przypadku arteriosklerozy tłuszcz może być absorbowany w stanie nierozłożonym. Zaobserwowali również wyraźną
poprawę w wykorzystywaniu tłuszczu przez organizm po zastosowaniu enzymów. Dożylne podawanie enzymu proteolitycznego pozyskiwanego z grzyba Aspergillus oryzae, odkrytego przez grupę irlandzkich naukowców,
okazało się korzystne w leczeniu chronicznej niedrożności naczyń tętniczych.
ENZOSYSTEM POLECANY JEST JAKO ŚRODEK KOJĄCY OBJAWY NASTĘUJĄCYCH ZABURZEŃ:
wzdęcia,
nadmierna produkcja gazów,
chroniczna niestrawność,
zgaga,
zespół złego wchłaniania,
problemy skórne typu trądzik,
dolegliwości jelitowe,
problemy związane z grzybicą i drożdżycą,
kłopoty z trawieniem towarzyszące procesowi
starzenia się organizmu,
nietolerancja laktozy,
alergie pokarmowe,
otyłość – jako środek pomocny przy efektywnym
odchudzaniu,
osłabienie organizmu po chemioterapii
inne różnego rodzaju problemy z trawieniem.
Istnieją wyraźne dowody przemawiające za korzystnym wpływem enzymów naturalnych oraz enzymów w postaci suplementów. Jest też rzeczą oczywistą, że enzymy roślinne pomagają przy określonych dolegliwościach.
Naukowcy badający proces wchłaniania substancji odżywczych dowodzą, że niestrawione cząstki pożywienia przedostają się do krwiobiegu, oraz że enzymy roślinne rozbijają te niestrawione cząstki. Dlatego więc osoby
spożywające jedzenie nie zawierające enzymów (dieta bezenzymowa) wykorzystują w bardzo dużym stopniu swój własny potencjał enzymatyczny, głównie poprzez zwiększoną pracę trzustki i innych organów trawiennych,
co przynosi w rezultacie skrócenie długości życia, choroby i obniżenie odporności na różne rodzaje stresu.
Organizm posiada największe zdolności do produkcji enzymów w młodości, w czasie kiedy rośnie i najczęściej nie choruje. Podczas procesu starzenia, poziom enzymów spada i pojawiają się różnego rodzaju choroby.
Według Dr Howell to, jak długo żyjemy i w jakim jesteśmy stanie zdrowia, jest określane przez nasz potencjał enzymatyczny. Nawiązując do badań przeprowadzonych przez Dr Meyer i jej współpracowników w Michael Reese
Hospital Chicago, Dr Howell podaje, że enzymy śliny u młodych osób są 30 razy silniejsze niż te u ludzi w wieku powyżej 69 lat. Podobnie badania 1200 próbek moczu wykazały, że ilość amylazy i enzymów rozkładających
skrobie w młodych ludzi jest prawie dwukrotnie większa niż u ludzi starych. G.A. Leveille, naukowiec z Uniwersytetu Illinois, przeprowadzając eksperymenty na szczurach zauważył, że u 18 miesięcznych (dla szczurów wiek starczy), będących na „bezenzymowej” diecie szczurów
aktywność enzymów zmniejszała się o 20 % w stosunku do ich poziomu w wieku 1 miesiąca. Dr Howell oświadcza, że im bardziej młody organizm „trwoni” swoje enzymy tym szybciej pojawia się niedostatek enzymów lub
przyspiesza proces starzenia. Rozwiązaniem jest zastępowanie, w jak największym stopniu, pożywienia przetworzonego żywnością surową. Dr Howell sugeruje, że możemy powstrzymać nieprawidłowy, niewłaściwy,
patologiczny proces starzenia spożywając pokarm z jego nienaruszonymi enzymami oraz uzupełniając ich poziom przez przyjmowanie suplementów. Wyszczególnia on takie produkty jak surowe mleko, banany, avokado, nasiona, orzechy i inną naturalną żywność zasobną w enzymy. Poleca przyjmowanie enzymów w postaci suplementów. „Jesteśmy tym co jemy”. Enzymy umożliwiają trawienie pożywienia, a to znaczy, że w naszym interesie jest wykorzystywanie ich pełnej aktywności.
JAK SKŁADNIKI ZAWARTE W ENZOSYSTEMIE POMAGAJĄ NASZEMU ORGANIZMOWI
uzupełniają niedobory enzymów trawiennych,
wywierają wpływ na pracę układu trawiennego co przynosi pozytywne rezultaty przy różnych problemach z trawieniem,
zapobiegają wzdęciom,
łagodzą uczucie podrażnienia przy dolegliwościach typu
zgaga,
pomagają w uzyskaniu optymalnych możliwości
trawiennych
pomagają zachować szczupłą sylwetkę,
pośrednio wpływają na sprawność układu odpornościowego.
SKŁAD ENZYMÓW TRAWIENNYCH W PREPARACIE ENZOSYSTEM
Alfa Amylaza, Beta Amylaza, Proteaza I, Proteaza II, Lipaza, Celulaza, Laktaza, Maltaza, Sacharaza.
Ze względu na swoje roślinne pochodzenie, produkt jest odpowiedni dla wegetarian.
ZALECANE DAWKOWANIE
1 kapsułka 2 razy dziennie przed posiłkiem popijając szklanką wody.
UWAGI
Produkt nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.Stosowanie u dzieci należy poprzedzić konsultacją lekarską.Nie stosować u dzieci poniżej czwartego roku życia.
Opis właściwości preparatu ENZOsystem zawarty w niniejszym opracowaniu ma charakter wyłącznie informacyjny!W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceñ! żadnym wypadku kuracja preparatem ENZOsystem nie zastępuje leczenia
prowadzonego przez lekarza medycyny.
Źródła
Howell E. Enzyme Nutrition: The Food Enzyme
Concept. Wayne, NJ; Aver’ Publishing Group,
1985 Percival M. Nutritional Pearls
Rachman B. Unique features and application of
non-animal derived enzymes.
Clinical Nutrition Insights 1997
Schneider MU, Knoll-Ruzicka S, Domschke et al.
Pancreatic enzyme replacement therapy
Hapatogastroenteroogy (1985)
Fitzgerald DE, Frisch EP, Milliken. Relief of chronic
arterial obstruction using intravenous brinase.
Scand j Thor Cardiovasc Surg 1979

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>