Eksperci przekonują młodych: dieta wpływa na nasz zapach i atrakcyjność.

Zdrowa dieta dobrze wpływa na nasz zapach i atrakcyjność – w ten m.in. sposób dietetycy chcą przekonywać młodzież szkolną do zdrowego odżywiania się. W czwartek w Warszawie poinformowali o starcie programu badawczo-edukacyjnego „Mądre żywienie – Zdrowe pokolenie”. Jego organizatorem jest Polskie Towarzystwo Dietetyki (PTD) a partnerem merytorycznym Wydział o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Na czwartkowej konferencji prasowej psycholog i ekspert PTD Bianca-Beata Kotoro zwróciła uwagę, że często popełnianym błędem jest przekonywanie młodych ludzi do zdrowego stylu życia i zdrowego odżywania się ze względu na odległe konsekwencje. „Młody człowiek żyje tu i teraz, dlatego mówienie mu +Będziesz w przyszłości zdrowy, pracujesz teraz na swoją przyszłość+ jest absurdalne. Dla takiego człowieka perspektywą czasową jest tydzień. On nie myśli o zdrowiu, o tym, czy będzie miał nowotwór w wieku 50 lat. Dla niego jest to abstrakcja” – tłumaczyła.

Dlatego w ramach programu „Mądre żywienie – Zdrowe pokolenie” młodzi dietetycy będą przekonywać nastolatki do zdrowego odżywiania się w inny sposób, bez straszenia i zakazów.

Według Kotoro, która będzie prowadziła szkolenia dla młodych dietetyków, znacznie lepsze efekty można uzyskać, gdy uświadomimy młodym ludziom, że zdrowa dieta wpływa korzystnie np. na zapach naszego ciała, naszą atrakcyjność fizyczną oraz seksualność. „Te kwestie są dla młodzieży bardzo ważne” – podkreśliła psycholog.

Zaznaczyła, że gdy tłumaczy nastoletnim chłopcom, że jedzenie dużych ilości hamburgerów niekorzystnie wpłynie na zapach ich spermy i sprawność seksualną to odnosi znacznie lepsze efekty niż gdyby tłumaczyła im, że w przyszłości będą otyli i na coś zachorują.

Dr Anna Horton, ekspert PTD, przypomniała, że prawidłowe żywienie jest szczególnie ważne dla młodzieży. „Warunkuje prawidłowy rozwój młodych ludzi, wpływa nie tylko na ich rozwój fizyczny, ale też psychiczny i emocjonalny, na zdolność uczenia się, koncentrację, zapamiętywanie, wydolność fizyczną. Jest też jest bardzo ważnym elementem profilaktyki różnych chorób, w tym otyłości” – tłumaczyła.

Niestety, badania z 2010 r. prowadzone przez ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wykazały, że polska młodzież nie odżywia się najlepiej, podkreśliła dietetyk.

Średnio 40 proc. dziewcząt i chłopców w wieku 13 i 15 lat nie je pierwszego śniadania, a przez to naraża się na szybkie zmęczenie na lekcjach, brak koncentracji, trudności w zapamiętywaniu, mniejszą kreatywność i – co się z tym wiąże – na gorsze wyniki w nauce.

„Poza tym, pierwsze śniadanie powinno dostarczać stosunkowo dużej ilości energii ok. 30 proc.), jeśli go brak to najczęściej młody człowiek spożywa więcej kalorii w drugiej połowie dnia, w godzinach popołudniowych i wieczornych, co może przekładać się na większe ryzyko nadwagi i otyłości” – powiedziała dr Horton.

Przypomniała, że tylko co trzeci przebadany młody człowiek spożywa codziennie świeże owoce i tylko co czwarty warzywa. „Bardzo niepokojące jest też duże spożycie w tych grupach młodzieży słodyczy i napojów słodzonych” – oceniła.

Młodzież konsumuje też za dużo produktów zbożowych z rafinowanej mąki, tłustych mięs i złych jakościowo wędlin oraz ogólnie produktów bogatych w tłuszcz i cukier. W diecie polskich nastolatków brakuje z kolei – oprócz warzyw i owoców – produktów pełnoziarnistych oraz mleka i jego przetworów, które stanowią ważne źródło wapnia.

Co więcej, z badań tych wynika również, że polska młodzież spędza coraz więcej czasu przed telewizorem, na korzystaniu z komputera i na grach wideo. Na przykład, od 40 do 50 proc. 13-latków i 15-latków spędza w weekendy ponad trzy godzinny dziennie na oglądaniu TV.

Skutki tego stają się coraz bardziej widoczne. Konsultant merytoryczny programu dr hab. Jadwiga Hamułka z SGGW przypomniała, że w latach od 2001-2002 do 2009-2010 dwukrotnie zwiększyła się w Polsce liczba dzieci z nadwagą i otyłością.

Kierownik programu i prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Danuta Gajewska powiedziała: „W ramach naszego projektu chcemy promować wśród młodzieży zdrowy styl życia. Mamy nadzieję, że przyczyni się on w pewnym stopniu do trwałej zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej wśród nastolatków, a dzięki temu to pokolenie za kilka lat będzie zdrowsze i nie będzie obarczone wieloma chorobami”.

W ramach projektu, który potrwa do końca 2013 r., przeprowadzone zostaną badania odżywiania 12 tys. uczniów z 2,5 tys. szkół w całej Polsce. Na tej podstawie stworzony zostanie raport naukowy oraz wytyczne na temat racjonalnego żywienia młodzieży.

Co więcej, dietetycy będą też udzielać bezpłatnych, indywidualnych porad dla grupy uczniów, którzy mają problemy z masą ciała – ważą albo za dużo, albo za mało w stosunku do normy.

Organizatorzy liczą, że w projekcie weźmie udział 75 tys. nastolatków, a dzięki kampanii internetowej uda im się dotrzeć do 4-5 mln młodych ludzi.

Na razie, do uczestnictwa w programie zgłosiło się 519 szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych.

Partnerem strategicznym projektu jest Coca-Cola Foundation. (PAP)

jjj/ krf/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>